Júlia, Rita

A morna és a díva

2007.03.19. 00:00

Programkereső

Ahogy az elmúlt két évben, idén is tavasszal ad koncertet a Művészetek Palotájában Cesaria Evora. Tíz ünnepelt stúdióalbum és húszéves nemzetközi karrier után töretlenül a csúcson – ugyanazzal a keresetlen előadásmóddal, s még mindig mezítláb…
c7fa165c-e735-453c-b80f-869003b0eb94

Abban, hogy Cesaria énekelni kezdett, a nagybátyja és a coladeira-szerző Gregorio Goncalves bátorításán túl annak a fiatal gitáros tengerésznek volt kirívó szerepe, akibe Cesaria tizenhat évesen beleszeretett. Ám miután kislányuk született, Eduardo visszatért Hollandiába, Cesaria pedig maradt a Zöld-foki szigeteken – ezt követően tűnt fel egyre gyakrabban a kikötő bárjaiban, ahol az "itala fejében" énekelt.

1985-ben a köztársaság kormánya felkérte a sziget ismertebb énekesnőit, hogy lépjenek fel egy ünnepi rendezvényen, két év múlva pedig arra is rávette egy Portugáliában élő pályatársa - a gitáros Bana - hogy egy rövid turnét és egy lemezfelvételt szervezhessen neki.

Az első Cesaria-album (La Diva aux Pieds Nus) 1988-ban készült; a negyedik, a Miss Perfumado kétszázezer példány felett fogyott, és a "mezítlábas dívát" a world music egyik legkeresettebb és legünnepeltebb előadójává tette. Az utóbbi években Evora töretlen nemzetközi rangja megkívánta, hogy távolabbra (is) kalandozzon a Zöld-foki szigetek kávéházi dalainál: a Café Atlantico és a Sao Vicente di Longe című albumait kubai muzsikusok és brazil énekesek népesítették be, majd 2003-ban az ő felvételeit is "utolérte" a remix-hullám (Club Sodade). 2004-ben koncert-DVD-je (Live D’Amor) jelent meg – annak a párizsi koncertnek a varázsát élhette át a Művészetek Palotája közönsége is 2005 és 2006 tavaszán.

(2007. április 7-8., 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) Cesaria Evora (ének) koncertje)

Regisztrálj! – Játssz velünk és légy a vendégünk!
Február végén indította útjára első internetes kvízjátékát a Művészetek Palotája. Már a cím is sejteti, hogy a fejtörő szoros kapcsolatban áll az orgonakoncertekkel. Az on-line kvíz kiválóan debütált – száznál többen próbálkoztak a helyes válaszokkal és közel negyven résztvevő vált jogosulttá a nyereményre.

A következő kérdéssort március 14-től találják meg az érdeklődők a honlapon. A témákat az április 11-i hangverseny határozza meg. Aki tehát eredményesen szeretne játszani, ismerje meg minél jobban az orgonát, a trombitát, Fassang Lászlót, Ole Edvard Antonsent, valamint a programban elhangzó műveket és azok komponistáit.