Ervin

Képzett társítások a Bárkában

2007.03.19. 00:00

Programkereső

Az AEGON Magyarország 2006-ban a Bárka Színházzal együttműködésben irodalmi-művészeti sorozatot indított Képzett társítások – AEGON-estek a Bárkában címmel. Március 30-án Esterházy Péter író, Dés László zeneszerző és Figula Mihály borász lesz Alföldi Róbert vendége.

Dés László 1974 óta van jelen a magyar zenei életben, szólista-díjakat nyer jazzfesztiválokon San Sebastiantól Karlovy Vary-ig. 1979-ben saját zenekart alapított Dimenzió néven. Rengeteg hazai, és külföldi koncertet adtak, és három lemezt készítettek el a zenekar kilencéves pályafutása során. 1987-ben Snétberger Ferenccel és Horváth Kornéllal megalakították a Trió Stendhalt. A különleges összetételű, kamarazenét játszó zenekar páratlan népszerűségre tett szert, lemezeiket Olaszországban vették fel, és az egész világon terjesztik.

Előadóként és szerzőként is folyamatosan dolgozik, számos magyar filmhez és színházi előadáshoz szerzett zenét. Miközben egyre ismertebbé vált filmzenék, musicalek és dalok szerzőjeként, a hangszert nem tette félre. 1993-ban szólistaként folytatta pályáját, ősbemutatókon kortárs szerzők műveit adta elő, szimfonikus, illetve kamarazenekarokkal. Fő hangszere a szoprán szaxofon, érzékeny "szubjektív hangja", improvizációs dallamvezetése összetéveszthetetlenné teszi játékát. Liszt- és Emerton-díjas, a MAHASZ Arany Zsiráf-díját négy alkalommal vehette át különböző kategóriákban. 2003-ban Érdemes Művész kitüntetés kapott, ugyanebben az évben elnyerte az Év jazz-zenésze díjat is. A napokban pedig immár a Kossuth-díjjal is kitüntették.

424d3e1a-9c82-4492-a894-e01f84e0d824

Esterházy Péter a budapesti piarista gimnáziumban érettségizett, majd az ELTE-n matematikusi diplomát szerzett. A Kohó- és Gépipari Minisztérium Számítástechnikai Intézetében dolgozott 1978-ig, azóta szabadfoglalkozású író. 1993-tól a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja.

A hetvenes években indult írónemzedék jelentős tagja volt. Szellemi elődeit a Nyugat-Újhold (Kosztolányi-Ottlik) vonalon jelölte ki. Műveiben a posztmodern próza számos sajátsága fellelhető (idézet- és utalástechnika, önreferencialitás, metanyelvi kiszólások stb.). Könyvei szinte a világ minden nagyobb nyelvén olvashatók. 1981-ben Aszú-díjat, 1983-ban Füst Milán-jutalmat, 1984-ben Déry Tibor-díjat, 1986-ban József Attila-díjat és Örley-díjat, 1988-ban Vilenica-díjat, 1990-ben Krúdy Gyula-díjat, 1992-ben Soros Alapítvány Irodalmi Életműdíját, 1996-ban Kossuth-díjat kapott. 2004-ben Pro Europa-díjban részesült, illetve a Frankfurti Könyvvásáron átvehette a Béke-díjat.

Minden bizonnyal sokan ismerik Figula Mihály nevét is, de érdemes hozzátenni: ő a Balaton északi partján az egyik legismertebb termelő. Balatonfüreden, Balatonszőlősön, Pécselyen és Tihanyban gazdálkodik. A '90-es évek első felétől egyenletesen jó minőségű fehérboraival tűnt ki, 2000-ben az "Év bortermelője" díjjal tüntették ki, ami saját bevallása szerint is óriási megtiszteltetés volt számára. A családi pince ma is elsősorban a reduktív fehérborok kategóriájában jeleskedik, de már második éve készítenek vörösbort is a néhány éves Cabernet sauvignon-ültetvény terméséből. Mivel különleges minőségű borokról van szó, ez utóbbi is csupán néhány ezres palackszámban készült.

(2007. március 30. 19:00 Bárka Színház (Budapest) - Képzett társítások; vendégek: Esterházy Péter (író), Dés László (zeneszerző, szaxofonos), Figula Mihály (borász); házigazda: Alföldi Róbert, sorozatszerk.: Eszéki Erzsébet)