Bernát, Felícia

A Római Szerződés ünnepe

2007.03.25. 00:00

Programkereső

1957. március 25-én a római Kapitóliumon hat európai ország írta alá azt a szerződést, amely az Európai Gazdasági Közösség alapító okirata lett, s mint ilyen az EU születésének tekinthető. Az 50. évfordulón nagyszabású kulturális programok zajlanak, a Vittoriano emlékműnél az európai országok zenei kínálatában hazánkat Dés László és zenekara képviseli.
b871cb28-296f-42ee-9ac8-e65ba2f9939a

A Kossuth-díjas jazz zenész másodszor szerepel az olasz fővárosban a Római Magyar Akadémia vendégeként. Ezúttal az Utcazene című albumból játszanak, amely valódi londoni utcazenei élményből született. De mindez csak része a nagy egésznek. Vasárnap a csodálatos Fori Imperiali történelmi díszletei között - a Colosseumtól a Piazza Veneziáig - egész nap zajlik az "European Village" elnevezésű program, amelyen a Európai Unió tagországainak felállított pultjai, sátrai fogadják az érdeklődőket. Az évfordulóhoz kötődő programok közül kiemelkedik a Nyitott kapuk rendezvény, amelynek keretein belül a múzeumok, kiállítótermek, műemlékek és a Rómában működő külföldi kulturális intézetek egész nap nyitva tartják kapuikat. A Római Magyar Akadémián az érdeklődők Labanc László erdélyi magyar festőművész tárlatát és a Kiskőrösi Petőfi Sándor Emlékmúzeum március 15-i megemlékezés alkalmából rendezett kortárs grafikai kiállítását tekinthetik meg. A Falconieri Palota aulája egész nap könyvárusításnak ad otthont.

A kerek évfordulót megelőzte a programok legnagyobbika, az Olasz Köztársasági Elnöki Palotában pénteken megnyitott tárlat, amelyen az Európai Unió tagországainak mindegyike egy-egy kiemelkedő remekművet állított ki. A Quirinale Palota Őrtermében (Salone dei Corazzieri) hazánkat Csontváry Kosztka Tivadar különleges szépségű alkotása, a Magányos cédrus képviseli.

Természetesen nem csak Róma ünnepel, kiemelt események házigadája Berlin is, ahol a német kormány kétnapos nagyszabású Európa fesztivált szervezett. Ez a kulturális rendezvénysorozat egészíti ki az évforduló alkalmából sorra kerülő informális európai államfői találkozót, amelynek helyszíne ugyancsak a német főváros. A "Szépség éjszakája" című múzeumlátogatási programot az "Európai klubéjszaka" követte. Ezen számos együttes és DJ lépett fel, s a szombat estétől vasárnap hajnalig tartó zenei maratoniban ott volt a magyar Kistehén együttes is. A banda különböző stílusokat és irányzatokat, mint például a cigányzene, balkáni zene, rock, pop és brass képes, akár egyetlen darabban is játszani.