Dezső

Dupla hangvető

2007.03.31. 00:00

Programkereső

Tavaly novemberben egy napig tartott az I. Hangvető Fesztivál a Gödör-klubban (többek közt Lakatos Róbert, Szalóky Ági és Palya Bea volt a fellépők közt), az idén áprilisban a második fesztivál immár kétnapos.
a2ff66b8-52a9-40e4-b0a2-8360afbfc6fa

Az április 19-20-i fesztiválon remek folk- és világzenekarok játszanak. Többek közt a Besh o droM, a Balázs Elemér Group, a vajdasági Roma Art, az ugyancsak roma zenét játszó Karaván Familia. Az első két zenekart itthon aligha kell bemutatni, de a többieket talán nem árt. A Roma Art zenekar magyar, roma és szerb népzenét, dzsesszt, flamencót, tangót, funkyt és bluest egyaránt könnyedén, virtuóz módon ad elő. Az átütő hangú gitáros Oláh Vince csapata játszott már Lajkó Félixszel, Boban Markoviccsal és Boris Kovaccsal, hogy csak a legismertebb neveket említsük. A Karaván Família, amely tulajdonképpen Nagy Família, hiszen a Rományi Rotából és a Romano Kokalóból ismert muzsikus Nagy István családjának több zenei díjat is elnyert zenekara.

Fellép még a harmonika nagymestere, Wertetics Slobodan, valamint a moldvai zenét játszó Zurgó. Énekesnőjük, Navratil Andrea csodálatos énekhangjával és a vérpezsdítő moldvai zenével feltétlenül meg kell ismerkednie mindenkinek, aki idáig nem találkozott a moldvai Magyarság muzsikájával. A fesztiválon fellép a Napra is, a 2004 őszén alakult együttes, amelynek a híre futótűzként terjed, lévén sikerült egy újfajta különleges és mégis ismerős hangzással berobbanniuk a köztudatba. Májusban megjelenő első lemezükről játszanak majd.

(2007. április 19. 20:00 Gödör-klub (Budapest) - II. Hangvető Fesztivál, km.: Karaván Familia, Roma Art, Besh o droM)

(2007. április 20. 20:00 Gödör-klub (Budapest) - II. Hangvető Fesztivál, km.: Zurgó Együttes, Balázs Elemér Group, Napra)