Eszter, Eliza

A harmonika hercege az Alcatrazban

2007.04.01. 00:00

Programkereső

Újra Magyarországon lép fel C. J. Chenier harmonikaművész, akit szokás a zydeco trónörökösének, hercegének is titulálni. A zydeco amúgy egyfajta huszadik századi amerikai folk zene, a louisianai kreol lakosság "találmánya".
3f673c95-927e-4b88-b25d-2aaf7a763e74

Egyszer volt, hol nem volt, élt egy Clifton Chenier nevű ember, aki feltalált egy új stílust, s így rögvest annak királya lett, ez a zydeco. Ő és a testvére eredetileg ezt a bizonyos kreol bluest egyfajta kicsi, egyedi harmonikán képzelte el, de más hangszerek is segítettek persze. Mindez úgy a negyvenes évek elején történt. Akkoriban Clifton és barátai az olajfinomítónál dolgoztak, a zene csak hobbi volt... Itthon is kapni azt a Zydeco című CD-t, amelyen ő is játszik, s amelynek ismertető füzetében ennél mélyebb műfaj ismertető is olvasható. De ha valaki nem akar annyira régről indulni, elég, ha elmegy erre az ugyancsak, s nem véletlenül Chenier családi néven működő zenésznek a koncertjére (na ja, az 1957-ben született Clayton Joseph Cheniernek apja volt a zydeco király) és meghallgatja a 2006-ban a legjobb világzenei albumok közé választott The Desperate Kingdom of Love anyagát.

Ami az másik, alapnak számító CD felvételeit illeti, a Zydecón lévő számok 1991-98 között készültek, kivéve Clifton Chenierét, aki 1987-ben elhunyt. Tőle az 1973-as Out West LP-ről vettek le egy számot, amelyen Elvin Bishop (gitár) és Steve Miller (zongora) is játszott. Clifton, a papa egyébként az első kreol muzsikus, aki Grammy-díjat kapott. A fia eleinte zongorázott, tenor szaxofonon és fuvolán játszott, és csak amikor zenei ösztöndíjas és 21 éves lett, játszhatott először az édesapjával és a híres Red Hot Louisiana Banddel.

(2007. április 7. 22:00 Alcatraz (Budapest) - C. J. Chenier (harmonika) és a Red Hot Louisiana Band koncertje)