Bernát, Felícia

Bazinagy görög zene

2007.04.02. 00:00

Programkereső

Minden jel arra mutat, hogy április végén a görög zene ünnepének helyszíne lesz a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem: "görög blues"-t ígér George Dalaras április 29-i fellépése a Művészetek Palotájában.
d648657d-c411-4bfb-b0d4-c4eb842a5d80

A muzsikus édesapja nyomdokain a rembetika nagymestere lett, de jártas a többi görög zenei stílusban is. Egyedien gazdag repertoárjában az etnopoptól az éntechnoig számos műfaj szerepel. Hatvanöt szólóalbuma jelent meg, további ötvenen énekelt és sikeres szólólemezeket készített. Görögországban több tízezres stadionokat töltenek meg rajongói. Nem kisebb sztárokkal zenélt együtt, mint Al di Meola, Paco de Lucia, Goran Bregovic vagy Sting.

Lerch, a Jégszív és Caramel
Mintegy 300 dal jelenti Lerch István zeneszerzői oeuvre-jét, amit nem is olyan régen az – CD-n és DVD-n is megjelent – 50. szimfóniában összegzett. A Művészetek Palotájába április 12-ére hirdetett koncert anyaga a VMR megalakulásától máig eltelt három évtized zenéje. Ismét megszólalnak a legkedveltebb számok, ám többségük az eddigiektől merőben különböző előadásban. A világzenével egyre bátrabban kokettáló muzsikus Sebestyén Mártát kérte fel, hogy énekelje el a Gyertyák című dalt. A Jégszív pedig Caramelnek jutott – aki ezzel lett a Megastar 2005-ös győztese, és aki éppen e dal keletkezésének évében született.