Csilla, Noémi

Új, saját kompozíciókkal Vukán és Szakcsi

2007.04.02. 00:00

Programkereső

Vukán György és Szakcsi Lakatos Béla évtizedek óta játszik együtt, s mindig valami újon törik a fejüket. Hazánk két legkiválóbb jazz-zongoraművésze és zeneszerzője április 20-án - a Miskolci Szimfonikus Zenekar kíséretében - kizárólag saját szerzeményű darabokkal várja a közönséget.
48958d1e-1942-43ca-8edf-fe32dcc0bec5

"Mindketten írtunk egy-egy darabot erre az alkalomra – az enyém kamarazenekarra készült, Gyurié teljes szimfonikus zenekarra - mondja a különleges koncertről Szakcsi Lakatos Béla. Az előadás különlegessége abban rejlik, hogy a leírt és nem leírt részek váltakozását a karmesternek és a zenekartagoknak is ugyanúgy kell követnie, mint nekünk a zongoránál. A zenekar természetesen meghatározott anyagot játszik, mi viszont a kiállásokban és sok esetben a megírt részek alatt is rögtönzünk. Ettől lesz nem mindennapi ez a koncert."

Ami Vukán Györgyöt illeti, szoktak vele tréfálkozni, hogy két foghúzás közt egy recepttömbre megír egy operát (a dobos Kőszegi Imre terjeszti ezt róla), s tény, hogy igen gyorsan dolgozik. Persze ez azért túlzás. A valóságban "csak" tíz óra alatt ír tíz oldalnyi szimfóniát. Sokoldalúsága lenyűgöző, szinte minden műfajban otthonos. A kivételes stílusgazdagságot az improvizáció és a meglepetés ereje még inkább emeli játékában. Vallja: a zene akkor igazi, ha rögtönzött. A jazzt éppen ezért a legfantasztikusabb előadó-művészetnek tartja, hiszen játszása közben olyan mértékben tud előtérbe kerülni az előadó, ahogyan semmilyen klasszikus darab interpretálásakor sem. A rögtönzés komoly zeneelméleti alapokon nyugszik művészetében.

Szakcsi Lakatos Béla is klasszikus zenén nevelkedett. Konzis volt, majd felfedezte a jazzt, s két év után átpártolt az improvizatív műfajhoz. Folyamatosan koncertezik, s közben cigányszimfóniáján, újabb albumokon és színpadi műveken dolgozik. Játéka mindig az új és friss zenei ötletek tárházát kínálja a hallgatóság számára. Ízig-vérig a huszonegyedik század zenésze. Munkásságát számos kitüntetéssel, többek között Liszt Ferenc- és Szabó Gábor-díjjal is elismerte a szakma. A Magyar Köztársaság Érdemes Művésze, a Prima-díj tulajdonosa, valamint ő az első jazz-zenész, aki Kossuth-díjat kapott.

(2007. április 20. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Vukán György és Szakcsi Lakatos Béla (zongora) koncertje, km.: Miskolci Szimfonikus Zenekar, Dés András, vez.: Kovács László