Mátyás

Frankó kis Frankofón

2007.04.07. 00:00

Programkereső

Négy izgalmas koncert várható május 17. és június 2. között a Művészetek Palotájában az idei Frankofón Fesztiválon. Fellép Maurice El Médoni, Ba Cissoko, a Lo' Jo együttes és az Erik Marchand Quartet.
c52caf6a-c585-48d9-b27e-9e7a392df81f

A Frankofón Fesztivál nem kifejezetten védett név, hiszen ilyen címmel színházi fesztiválok már a 90-es évektől zajlanak vidéken, például Pécsett, Debrecenben, de sok esetben zenei produkciók és filmes előadások is - persze a megfelelő földrajzi, kultúrális térségből - előszeretettel viselik a Frankofón, Frankofónia Ünnepe, stb. címet. Továbbá, létezik Francophonie című összkultúrális rendezvénysorozat is (az idén is volt). Mindez nem változtat azon, hogy május végén a Művészetek Palotájában is lesz frankofón rendezvény, mégpedig a térség legjobbjai lépnek fel.

Elsőként az algériai származású, hetvennyolc éves Maurice El Médioni, az autodidakta zongorista, napjaink "pianorientalista" legendája. Oránban az amerikaiak 1942-es partraszállása után virágzásnak indult a boogie-woogie, nos ő ezen nevelkedett, bárokban ücsörgött, az első zongorája is a bolhapiacról származik. Később Franciaországba költözött, meglehetősen népszerű afféle kávéházi zenét játszik. Pár éve dokumentumfilmet forgattak róla és egy másik algériai művészről, s ezzel újra felfedeződött. New York-i zenei kiruccanásának egy CD köszönhető Descarga Oriental címen, ezen a kubai Roberto Rodriguezzel együtt szerepel. Médonit a bordeaux-i Les Hurlements D’Léo együttes egészíti ki, a csapat a francia sanzonok költőiségét hozza sajátságos módon, lemezeik népszerűek (Le Cafe des Jours Heureux, La Belle Affaire, Les Hurlements d’Leo, Temps Suspendu) ők maguk pedig itthon is ismertek, hiszen többször is felléptek a Szigeten.

A második koncerten Ba Cissoko játszik a fekete kontinens ismert és népszerű, hárfaszerű hangszerén, a korán, és persze énekel. Amúgy guineai származású és csak 2001-ben alakított együttest a Kouyate-fivérekkel, és az ütős Ibrahima Bahhal. A manding zenei hagyományt követik, amelyet rock elemekkel dolgoztak föl. Jelenleg Marseille-ben élnek, s két albumuk van (Sabolan, Electric Griot Land). Cissokot szokás Jimmy Hendrixhez, és Eric Claptonhoz is hasonlítani, és szólistaként is be tudja tölteni a színpadot. A húsz esztendeje már a zenei világban ténykedő Lo' Jo-t Denis Péan vezeti. Övék a harmadik koncert. Zenéjük meglehetősen nehezen kategorizálható. Egyszerre található meg benne a sanzon, a cigányzene, a musette, a reggae, és még sok egyéb. Legújabb lemezeik (Bohéme de Cristal, L’ume des siens, Bazar Savant) erős mali befolyásról árulkodnak. Ez a sok íz és szín azonban a legkevésbé sem önmagáért való, hiszen a Lo ’Jo rangja éppen abban rejlik, hogy karakteres, korábban nem hallott zenei nyelvet teremtett a magába szívott hagyományokból.

A zárókoncerten az ősi breton dallamokkal, s egyben cigényzenei motívumokkal találkozhat a nagyérdemű. Erik Marchand énekes ugyanezzel az irányzattal korábban a Gwerz zenekart, a Celtic Processiont, majd a Quintet Clarinettest és a Taraf of Caransebest vitte sikerre, majd saját kvartettet hozott létre szerb és román társakkal.

(2007. május 17. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Maurice El Médioni (zongora) koncertje, km.: Claude Maimaran (dob), Raphael Benchimol (derbuka), Mardoche Maimaran (basszusgitár), Les Hurlements D'Léo (tagjai: Laulo - ének, gitár, Rémi - dob, Benziz - szaxofon, zongora, gitár, Dawed - nagybőgő, Lojo - harmonika, harsona, Pépito - trombita, R1 Wallace - ének, gitár, Zébulon - hegedű, gitár) - Frankofón Fesztivál)

(2007. május 25. 19:30 Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Ba Cissoko (kora, ének) koncertje, km.: Sekou Kouyaté (kora, vokál), Kourou Kouyaté (basszusgitár, vokál), Ibrahima Bah (ütőhangszerek) - Frankofón Fesztivál)

(2007. május 26. 19:30 Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - A Lo' Jo együttes koncertje, km.: Denis Péan (ének, billentyűs hangszerek), Richard Bourreau (hegedű, kora), Nadia Nid El Mourid (ének), Yamina Nid El Mourid (ének, szopránszaxofon), Kham Meslien (basszusgitár), Franck Vaillant (dob) - Frankofón Fesztivál)

(2007. június 2. 19:30 Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Az Erik Marchand Quartet koncertje, tagjai: Erik Marchand (ének), Jacky Molard (hegedű), Costica Olan (taragot), Viorel Tajkuna (harmonika) - Frankofón Fesztivál)