Alfréd

A Groove Collective koncertje a Merlin Színházban

2007.04.12. 00:00

Programkereső

A Groove Collective alapjában véve a szűk körű, demokratikus közösségek sajátos fajtája, tagjai talentumát örvényszerűen önmagába pörgető és semmihez sem hasonlítható nagyvárosi "mozgalom".

Kezdetben egy vándorló tácklubhoz hasonlított és csak egészen laza összejöveteleket tartottak, majd 1990-ben a New York-i Metropolis Café földszintjén felforgatták a manhattani hip-hop világot. Ez volt az a hely, ahol a zenekar valóban összejött és ahol később lecsapott rájuk a Giant Step Records.

Először egy fuvolista, Richard Worth tűnt föl eredeti session-partnereivel, DJ Smash-sel és az MC Nappy G.-vel. Ez nem tartott túl hosszú ideig, jött a billentyűs Itaal Shur, a dobos Genji Siraisi és a basszusgitáros Jonathan Maron.
Közben feltűnt még egy pár különc fazon: a vibrafonos-zeneszerző Bill Ware, aki a Steely Dan majd Debby Harry jazzbandájának tagja volt - és mintegy "leereszkedett hozzájuk" a Metropolis Café emeleti jazzklubjából -, majd a szaxofonos Jay Rodriguez, a harsonás Josh Roseman, a trombitás Fabio Morgera, az ütős Chris Theberge, majd az ausztrál keyboard-guru Barney McAll. Kikerekedett a "Collective" és a banda közönsége kezdte elárasztani a new york-i szubkultúra elevenjébe tartozó klub mindkét emeletét.

Az első albumukat Gary Katz szakmai irányításával egyetlen éjszaka rögzítettek. Ennek következménye egy nagyszabású turné lett, melynek során a zenekar hívei Amerika szerte olyan fenoménekkel láthatták őket egy színpadon, mint James Brown, B.B. King, 2Pac Shakur, Maceo Parker, Isaac Hayes, Dave Matthews, Don Cherry, Dr. John, Morcheeba, Erykah Badu, The Roots, Fred Wesley, Guru's Jazzmatazz, a Gap Band és a Pharcyde. A következő hónapokban már a legrangosabb európai és japán jazzfesztiválok hirdették a Groove Collective fellépéseit. "Watchugot" című számuk remixe a Billboard lista 5. helyére ugrott, hírnevet szerezve ezzel a "house" irányzat rajongóinak körében is.

Külön figyelmet érdemel, hogy legutóbbi albumukat - "People, People, Music, Music" (Savoy) - 2007-ben Grammy-díjra jelölték a Legjobb kortárs jazz album kategóriában.

42c2eefc-0154-4c74-ac23-ce73d8012b01

A Groove Collective évek óta New York legmenőbb hip-hop/cyber-dance együttese, egyéni stílusuk a funk, jazz, house, latin, r&b és sok más lélekteljes ötvözete. Tipikus "live-act", a játékosok szeme előtt egyetlen cél lebeg: megmozgatni a közönséget és néha elgondolkodtatni azt. Bulijaikon a zene sokszínűsége dominál, egyfajta kommunikációs lehetőség azok számára, akik a ritmus, a hangzás és a felszabadult örömzenélés ünnepein jelen lehetnek és kicsit is fogékonyak erre.

Budapesten 1998-ban mutatkoztak be emlékezetes sikerrel a Hungarian Jazz Fesztiválon, majd 2006-ban a Debreceni Jazznapok sztárzenekara voltak. Mostani felbukkanásuk a Merlinben igazi szenzáció, úgyhogy klubtáncosok és acid-bangerek figyeljetek!!!

Helyfoglalás a Merlin Színházban: 317-9338/107 mellék. További információ az alábbi e-mail címen kérhető.

(2007. április 16. 21:00; Merlin Színház - Merlin Jazzklub (Budapest) - A Groove Collective együttes koncertje; tagjai: Jay Rodriguez (szaxofon, fuvola, vokál), Fabio Morgera (trombita), Curtis Fowlkes (harsona), Albin J. (keyboards), Jonathan Maron (basszusgitár), Genji Siraisi (dobok, vokál), Chris Theberge (ütők, vokál)