Eleonóra

A Honvéd Férfikar és barátai

2007.04.12. 00:00

Programkereső

A tavasszal három koncertet is ad a kórus a Millenáris Fogadóban, elsőként ma az Amorf Ördögökkel, majd május 13-án a Budapest Jazz Orchestrával és június 9-én a Berkesi Trióval.

A Honvéd Férfikart, Magyarország egyetlen hivatásos férfikórusát, 1949-ben alapították. A cél a magyar zenekultúra és az énekesi hagyományok ápolása és gazdagítása volt. S ez ma is. A kórust művészi nyitottság jellemzi, s egyike Európa kiemelkedő kórusainak. Az együttes lemezei közül több is elnyerte a Párizsi Charles Cross Hanglemez Akadémia Nagydíját. Műsorukon megtalálható a férfikari kórusirodalom legnagyobb része, vagyis az a cappellától, az operákon és oratóriumokon keresztül az operett részletekig nagyon sok minden. Szeretnek olyan darabokat énekelni, amelyek igen ritkán vagy egyáltalán nem hangzanak el a hangversenytermekben. És szeretnek kisérletezni is. Előszeretettel kirándulnak a jazz, vagy a könnyűzene területére.

f48d9f8f-9cef-44f2-87c1-a51e45d44912

Ezen a tavaszon három jazzes fellépést vállaltak a Millenárison. Elsőként az Amorf Ördögökkel, akikkel nem először szerepelnek közös színpadon. Tavaly ugyanitt, ugyancsak tavasszal volt egy nagyszabású koncertjük. De az együttműködésük közel tíz évre nyúlik vissza. A Honvéd Férfikar hattagú Szerenád Kommandója közreműködött például az Amorf Ördögök Cellux-szimfónia című lemezén, a lemezbemutató koncerten, és egy Illés-szám feldolgozásában is. A mai estén az Amorf Ördögök már ismert számainak átiratai szólalnak meg a Férfikar jóvoltából, többek közt József Attila versekre írt művek. Illetve Péterfy Bori színésznő-énekesnő készülő szólólemezéről is hallható pár szám a férfikarral közösen.

A Honvéd Férfikar következő partnere a Budapest Jazz Orchestra, plusz Falusi Mariann. E két együttes sem először koncertezik együtt, többször is előadták már Duke Ellington Sacred Concert című művét, amely a swing korszak egyik csúcsa. Ezen a hangversenyen a műsor az afrikai kóruszenétől, a gospelen keresztül, a nagy big band-számokon át, néhány mai sláger feldolgozásáig vezet. A tavaszi sorozat záró koncertjének szólistája Muck Ferenc szaxofonos, a partner pedig a Berkesi Trió. A műsor alcíme: Kalandozások Bachtól a swingig.

(2007. április 12. 20:00 Millenáris Fogadó (Budapest) - A Honvéd Férfikar és az Amorf Ördögök koncertje; Amorf Ördögök számok, újonnan megzenésített József Attila versek; jegyár: 1900 Ft)