Ervin

Malom a Holdudvaron

2007.04.17. 00:00

Programkereső

Megjelent a Holdudvar együttes második nagylemeze, amely a Malom címet viseli. A lemezbemutató koncertre április 26-én kerül sor a Fonó Budai Zeneházban.
c18358dd-2ae7-4427-9117-c855e034baab

A Holdudvar Együttes 1999-ben alakult. Kezdetben szinte kizárólag moldvai dalokat és tánczenét dolgoztak fel. A hangszerelést, így a Holdudvar világát kettősség jellemezte, amely érdekes, szokatlan párosítása volt a klasszikus tanultságra alapozott népzenei és a jazz-rock elemeknek.

2003-ban a Periferic Records-nál jelent meg az első, Három esztendő című albumuk. A lemez jól mutatja a Holdudvar kísérletező kedvét. A feldolgozások ugyan hasonló zenei koncepcióval készültek, mégis jól érezhető, hogy az együttes a hangszerek határait feszegeti. A lemezen megtalálható az autentikus zenéhez erősen ragaszkodó, szóló hegedűre írott Visszhang éppúgy, mint a már szinte elektronikus zenének számító Sirató.

Az együttes 2004-ben újjáalakult. Az átalakulást elsősorban az indokolta, hogy a kezdetben az együttes tagjaiban is különleges hatást kiváltó, távoli zenei világok keveredése hosszútávon nem bizonyult jó zenei megoldásnak. Az újjáalakult Holdudvar a korábbihoz képest jóval akusztikusabb hangvétellel játszik, elhagyta a jazz-rock szinte minden vonását mind a hangszerek, mind a játékmód terén. Ez a megújult zenei világ jellemzi a Holdudvar második, Malom című lemezét is.

A Malom egy egyszerű történetet mesél el. A népdalok különféle tájegységekről származnak, egyetlen dolog köti csak össze őket, témájuk minden esetben a malom. A történet keresztülvezet a szél-, a vízi és a szárazmalom alkotta hármas egységen. Ezek a részek azonban nem csak önmagukban, de a teljes albumon keresztül is kiforrott zenei világot jeleznek, amely egy új Holdudvar Együttes képét tárja elénk.

(2007. április 26. 20:00 Fonó Budai Zeneház (Budapest) – Malom – a Holdudvar együttes lemezbemutató koncertje; tagjai: Barócsi Kristóf (akusztikus gitár, ének), Bartha Eszter (ének), Demeter Attila (fretless basszusgitár), Fellegi Melinda (zongora, ének), Temesvári Bence (hegedű, ének), Torda-Molnár Tamás (furulyák, zongora, ének), Válóczy Balázs (dobok és ütőhangszerek)