Mátyás

"Klarinétos Hugo" 85 éves

2007.04.20. 00:00

Programkereső

Klarinétos Hugó a gúnyneve, "cégére" pedig egy arany klarinét. Hugo Strasser 78 esztendeje lép fel mint muzsikus. A kezdetekben szájharmonika-virtuózként ismerkedett meg a színpaddal, a Bajor Rádió gyermekműsorában.
389e42c9-7418-49aa-bdf6-2aff84d6ec2f

Egy évvel ezelőtti nagy turnéján Paul Kuhn zongoristával és Max Greger szaxofonossal lépett fel, mindkettőjükkel 1949 óta játszik együtt. Bár a trió tagjainak életkora együttesen több mint 240 év, igen lendületesen léptek fel, az elmúlt évek megbetegedései ellenére is.

Strasser igazi karrierje a második világháború után kezdődött: jazzmuzsikusként fellépett az amerikai hadsereg szinte összes klubjában. Az itt játszott műfajok akkoriban tiltólistán szerepeltek Németországban. 1955-ben alapította meg saját együttesét, amely "szigorú táncritmusú" melódiákra szakosodott, és rövid időn belül a világ legjobb tánczenekarainak egyikeként híresült el.

Klarinétos Hugo idén ismét turnéra készül, szándéka szerint tizenkét osztrák és német városba látogat majd, ahová elkíséri őt a Weather Girls együttes, akik az "It's Raining Men" című sláger előadói.