Eleonóra

Victor Bailey Budapesten

2007.04.24. 00:00

Programkereső

A fúziós zene világában a ma élők közül három basszusgitárost emelnek ki a szakértők: Victor Baileyt, Marcus Millert és Stanley Clarke-ot. Victor Bailey április 29-én Budapesten koncertezik.
b9b691e6-9159-49b8-90ab-2c0810c1f79f

Victor Bailey fiatal éveit Philadelphiában töltötte és állandóan Bach partitúrákkal a hóna alatt járt-kelt. Csellózott, Bach volt a mindene. A Berkley jazz-tanszakán diplomát szerezve Sonny Rollins majd Lenny White együttesében játszott. Saját generációjának jazz-társadalma hamar felfedezte, és Kenny Kirkland, Mike Stern, Dennis Chambers zenekarainak ritmus szekciójában játszhatott. A nagy áttörést Omar Hakim hozta el számára, mivel Jaco Pastorius után beajánlotta őt a Weather Report-ba. Pastoriust helyettesíteni nem lehetett, de világhírű lett, ugyanis Joe Zawinul választottját a Weather Report kedvelői elfogadták. A ’90-es években Madonnát kísérte, majd 1997-ben visszatért mentorához, Joe Zawinulhoz a Zawinul Syndicate-be.

Victor Bailey 1960-ban látta meg a napvilágot, zenész család sarjaként. Hét évesen már a zongora előtt ült, és magától játszott, tíz évesen kapta első dobszerelését, s ahogy mögé ült, már játszott is, még maga sem tudja, hogyan tette. Egy héttel ezután csatlakozott első zenekarához, akikkel három héttel később már koncertezett. Sorsdöntő fordulat volt az életében, amikor egy véletlen során a dobok mögül a basszusgitárra váltott. Soha nem játszott előtte ezen a hangszeren, mégis értette. Tudta, hogy ez a hangszer az övé, és többet nem dobolt.

Egy év leforgása alatt 50 lemezen szerepelt, azóta több ezer lemezfelvétel áll mögötte, és kétség sem férhet hozzá, hogy Victor Bailey napjaink egyik legjobb basszusgitárosa. Ő nem csupán játszik a hangszerén, hanem más zenészeknek, együtteseknek rendez, illetve komponál dalokat. Zenéjét leginkább post-funk-jazzesnek tartják, de minden esetben egy inspiráló, funky, rendkívüli mámor.

(2007. április 29. 20:30; A38 hajó (Budapest) - A Victor Bailey Group feat. Lenny White (USA) koncertje)