Gábor, Karina, Ders

Mandarin Hold

2007.04.26. 00:00

Programkereső

Ezzel a címmel jelent meg a Bolero Fúvósegyüttes-Győr első nagylemeze, amelyen Vukán György fúvósegyüttesre írt művei hallhatók. A lemez címe Tangerine Moon-Mandarin Hold, kiadója pedig a Hungaroton Records.
61e5048a-18ec-48cf-bcdf-60d198df2b03

A CD lemezbemutató koncertje március 24-én volt a Magyar Rádió Márványtermében, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. A lemez anyagának nagy része a 80-as években íródott, még a Berkes Kálmán vezette Budapesti Fúvósegyüttes részére, de hallható a Bolero Fúvósegyüttes-Győr számára készült nagyszabású Forever and a day című kompozíció is, melynek ősbemutatója a 2005-ös szilveszteri koncerten volt a Richter Teremben.

A stúdiófelvételt a komponista Vukán György irányította, a műveket ő vezényelte, sőt, néhány szám kedvéért a közös játékba is beszállt szintetizátoron és zongorán. A lemezen egy szám erejéig hallható a világhírű trombitaművész Boldoczki Gábor is. "Nagyon bízunk benne, hogy a budapesti lemezbemutató koncertünket több is követheti majd hamarosan." – jelentette ki Ősz Gábor a Bolero Fúvósegyüttes-Győr vezetője.

A lemezen szereplő számok műfaját maga a komponista is nehezen sorolja be: "Úgy is mondhatnánk, hogy jellegzetes Vukán-művek, drámával, humorral, néhol jazzes beütéssel." Az egyes számoknak megvannak a maga történetei is. "Az Imperial-Valse és a Saloon-Music eredetileg Fábri Zoltán-filmek különböző jeleneteihez készültek, például kávéházi háttérzeneként. A trombitaszólót is tartalmazó Wine Dark Sea című művemnek az a története, hogy az 1980-as években a Budapesti Fúvósegyüttes több ízben muzsikált egy hajón, ahol rajtuk kívül más világhírű muzsikusok is szórakoztatták a nagyérdeműt. Berkes Kálmán tudta, hogy a híres trombitaművész, Maurice André is jelen lesz, ezért megkért, írjak egy olyan darabot, amit együtt elő tudnának adni." – olvashatjuk az együttes honlapján Vukán György szavait. Vukán-művek, jazz, humor, dráma, fúvósegyüttes: egy izgalmas egyveleg a jazz rajongók, és a zenei kirándulásokat kedvelők számára.