Béla

Újra itthon

2007.04.28. 00:00

Programkereső

A Magyar Állami Népi Együttes tizenhárom év szünet után 2007. január 7-én az együttes történetének eddigi leghosszabb turnéjára indult Észak-Amerikába. A turnét a Columbia Artists MGMT LLC, Amerika legnagyobb koncertügynöksége szervezte. Az együttes a turné alatt 62 helyszínen 90 000 néző előtt 64 alkalommal lépett fel a Magyar Concerto - Bartók Béla emlékére című műsorával.
eb268c3f-781f-4f1c-bbfd-7f63b2f87cbf

A turné kiemelkedő eseménye a Washingtoni Magyar Nagykövetségen tartott díszelőadás volt, amelyet Simonyi András nagykövet úr személyesen nyitott meg. A nagykövetség meghívottjai között ott volt Cyrus Katzen milliárdos, a magyar kultúra nagylelkű támogatója, valamint a Smithsonice Institute külkapcsolatokért felelős igazgatója. Az előadás előtt két nappal, Francine C. Berkowitz-cal Hiller István oktatási és kulturális miniszter a 2009-es magyar évadról tárgyalt.

Az együttes 17 pár táncossal, vezetőkkel és műszaki személyzettel együtt összesen 51 fővel vett részt a turnén. Az együttes felszerelése mintegy négy tonnát tett ki. A turné sikeres megvalósításához a Delta Elektornik, valamint a magyar ArtTeam 3000 Kft. járult hozzá.

A Magyar Concerto alkotóit a világhírű magyar zeneszerző, zenekutató, zongoraművész Bartók Béla példája vezette a darab elkészítése során. Az ő szellemisége, életműve az egyik legmeggyőzőbb bizonyíték arra, hogy a hagyomány és a modernitás egymást kiegészítő kategóriák. Saját ősi kultúránk – néptáncaink és népzenéink – minél tökéletesebb megismerése után, abból kiindulva megalkothatjuk saját, mai, aktuális művészi kifejezőeszközeinket, új színházi táncnyelvünket.

A Magyar Állami Népi Együttes előadása egy, a világon egyedülálló komplex táncszínház, amelyben a hagyományos néptánc, népzene, kortárs zene, a korszerű szcenikai eszközök és a mai dramaturgia együtt hoznak létre egy közösségi, de személyes azonosulásra alkalmas, univerzális értékeket képviselő kortárs színházat.