Márk

Balkáni lázban ég Bécs

2007.04.29. 00:00

Programkereső

Három hétre a Balkán legnyugatabbra fekvő városává avanzsál az osztrák főváros a Balkan Fever alkalmából. A délkelet-európai zenei paletta teljes vertikumát felvonultató fesztivált idén filmnapok egészítik ki.
fcf76be7-b6e7-498a-972b-166382afa7f9

Negyedik alkalommal adnak otthont az osztrák főváros legkedveltebb klubjai Ausztria legrangosabb délkelet-európai zenei fesztiváljának, a Balkan Fevernek. A három héten át, április 20-tól május 12-ig tartó fesztiválon a délkelet-európai zenevilág minden műfajából – az etnotól a világzenén és a clubbingon át a dzsesszig – ízelítőt kap a közönség. Belgrád legjobb underground-zenéjét kínálja például Rambo Amadeus, a ma már betiltott medvetáncoltatás hangzás- és dallamvilága mentén repíti egy sejtelmes, nyers világba hallgatóit a romániai Shukar Collective.

Elkényeztetve érezhetik magukat a percussion szerelmesei is: a fesztivál keretében fellép ugyanis a Bécsben élő Habib Samandi és a libanoni-macedón duó, a Bace is. A Balkán és a mesés Kelet közti zenei folytonosságról gondoskodik a török etno-funk-dzsesszt képviselő Laco Tayfa Connection Vienna.

A legendának számító Goran Bregovic és George Dalaras koncertjével csatlakozik a fesztivál hagyományos helyszíneinek számító Szene Wien, Porgy & Bess, Birdland, Sargfabrik, Flex és Ost Klub sorához a Konzerthaus Wien. Újdonság, hogy május 2. és 10. között filmnapok egészítik ki a fesztelen hangulatot garantáló zenei fesztivált. A Top Kinoban megrendezett filmfesztivál - a Balkán határain túlmutatva - Délkelet-, Kelet- és Közép-Európa filmtermésének legjobbjait tűzte programjára. Az elmúlt öt évet felölelő szemle tizenegy játék- és nyolc dokumentumfilmje között bemutatják Kocsis Ágnes Friss levegő, Pálfi György Hukkle és Nimród Antal Kontroll című produkcióját is.