Márk

Világzene a javából!

2007.04.30. 00:00

Programkereső

Május 13-án Palya Bea, a fiatal népzenész-generáció gyönyörű hangú énekesnője francia kiadású új lemezét mutatja be kvintettjével. A felvétel anyagában összegződik mindaz, ami a művésznő énektechnikáját, stílusát, előadói sajátosságait alakította.
f16e632f-b37f-4013-8026-40b65b06614a

Ide tartozik az érzelmeket átélten kifejező magyar népdalok világa, a szabadabban előadott cigány folklór, az énekelt versek, a dallam és ritmus legkifinomultabb kapcsolatára épülő indiai és a negyedhangokat is alkalmazó perzsa zene a lassan és nyugodtan áramló dallamokkal, hangját utánzó csukladozással, az érdekes "hehegős" gesztusokkal. Palya Bea négy évig volt egy zenés színház tagja, ahol kísérletezni kezdett: hol vannak az emberi hanghatárai, mire is lehetünk képesek? Hogy jönnek létre a különböző kultúrák hangzó effektjei?

Mindez a kutatás, próbálkozás, ismeretszerzés benne van az elhangzó dalokban, amelyeket egy Budapesten élő perzsa barát útmutatásai szerint énekel az Artisjus-díjas művésznő: "Bea, sing on your own voice". Tartalmát tekintve mindez azt jelenti, hogy "Énekelj csak a saját hangodon, mindent ki tudsz vele fejezni, minden elképzelésedet meg tudod vele valósítani".

(2007. május 13. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Palya Bea (ének) koncertje; km.: Lukács Miklós (cimbalom), Szokolay "Dongó" Balázs (szaxofon, duda, furulya), Novák Csaba (nagybőgő), Dés András (ütőhangszerek), Lantos Zoltán (hegedű), Vincent Le Quang (szopránszaxofon), Theodossii Spassov (kaval)