Csilla, Noémi

Jazz a parton

2007.05.04. 00:00

Programkereső

Balatonfüred Város Önkormányzata és a New Deal Event idén harmadik alkalommal rendezi meg 2007. július 13. és 15. között a Balatonfüredi Jazz Fesztivált és Tehetségkutató Versenyt.

A három napos programsorozat elsődleges célja az ifjú tehetségek felkarolása, emellett pedig a balatonfüredi nyári kulturális élet pezsgőbbé tétele.

A tavalyi rendezvény összesen öt különböző helyszínen, 22 fellépővel értékes eseménnyé avanzsálta magát hozzájárulva Balaton északi partjának kulturális vérkeringéséhez. A fesztivál szakmai programjában a fiatal tehetségek bemutatkozása mellett olyan élvonalbeli jazzművészek szerepeltek, akik számára fontos a fiatal tehetségek támogatása, így zenekarukban helyet adnak ifjú, tehetséges zenészeknek.

Az idei Balaton parti koncertek ismét több helyszínen, ingyenesen várják mind a jazz kedvelőit, mind azokat, akik megismerkednének a műfajjal vagy csak hallgatnának valami igazán jó muzsikát a nyár estében. Többek között a Tagore sétány Móló Színpadára várjuk a tavalyi győztes Koala Fusion zenekart, a Transform Quintet-et, a Kaltenecker Triót, illetve Váczi Esztert és a Szörpöt. A zenén kívül szerepet kap a tánc is. Bepillanthatunk az amerikai táncok világába a kezdetektől az 50-es 60-as évekig, jazz zenére, korabeli kosztümökkel. Láthatunk charleston-t, lindey hop-ot, swinget, és sztepp táncosokat. Elsajátíthatjuk a boggie-woogie alaplépéseit, sőt a színpad körül táncra is perdülhetünk.

8c75665d-c3ea-4ce7-838b-c7bb2a958552

A tehetségkutatón a jazz zene körébe tartozó (esetleg a soul és a jazz határterületére sorolható), összesen 15 perc műsoridejű hangszeres vagy vokális darabok, illetve eredeti (nem zeneszerzői feldolgozású) anyag hangszeres előadásával lehet részt venni.
A versenyen két zenei számot kell előadni, egyiket lírikus hangvételben, lassabb, míg a másikat gyorsabb ritmusban. A verseny két fordulóból áll, amelyeken kötelező a részvétel. A két forduló pontszámai adják a végeredményt.

A szakmai zsűri tagjai:
Binder Károly – zeneszerző és zongoraművész, a Jazz Tanszék vezetője
Friedrich Károly – zenész, a Jazz Tanszék Igazgatóságának tagja
László Attila – Liszt-díjas zeneszerző, a Zeneművészet Egyetem Jazz Tanszékének docense
Winand Gábor – zenész, többek között a Balázs Elemér Grouppal és Gadó Gáborral dolgozik

A jelentkezés feltételei:
- Az együttesek maximális létszáma 5 fő; minimum 3 fő
kitétel, hogy a tagoknak külön-külön, illetve az együttesnek sem lehet önálló kiadott lemeze!
- hiánytalanul kitöltött jelentkezési lap megküldése

A versenyen indulni szándékozók a kitöltött adatlaphoz mellékeljenek:
- zenéjüket illusztráló, akár házilagos felvételt tartalmazó kazettát vagy CD-t, 20 perces zenei anyaggal (nem tartalmazhatja a versenyen előadandó műveket)
- az együttes és az együttes tagjainak rövid szakmai életrajzát.

Beküldési határidő: 2007. május 30.

További információk a lenti honlapon találhatóak, valamint itt igényelhető a jelentkezési lap is.