Aladár, Álmos

Bécsi mozi hazai zenészekkel

2007.05.09. 00:00

Programkereső

A Collegium Hungaricum örömmel adja hírül, hogy a Filme aus jUngarn ’07 elnevezésű filmnapjait néhány héttel megelőzően a Balkan Fever 2007 fesztivál programjában három magyar filmet is bemutatnak a Top Kino-ban: a Hukkle, a Kontroll és a Friss levegő kerül a vászonra.
d8032f42-fb2a-43a3-ba11-0a33a0496d42

A Balkan Fever 2007 fesztivál célja, hogy Kelet- és Délkelet-Európa fiatal filmrendezőit és zenészeit bemutatva a Balkán fogalmával újfajta, pozitív képzeteket társítson. A fesztivál zenei programjában május 10-én fellép a Söndörgő együttes is a macedón világsztárral, Ferus Mustafov szaxofonossal a Sargfabrik nevű bécsi klubban, a CH meghívására.

A Filme aus jUngarn idei sorozata, melynek során a fiatal magyar filmet nápszerűsítjük ugyancsak a Top Kino-ban 2007. május 30. és június 3. között. A fesztivál során a magyar filmművészet legújabb generációjának díjazott alkotásai közül összesen tizennégyet vetítenek (ezek közül nyolc rövidfilm).

A fiatal filmes generáció számára, akik többnyire a kilencvenes években kezdték a pályájukat, a posztkommunizmus már a múlté. Saját kialakult véleményük van, és hozzá tehetségük, hogy ezt meg is tudják mutatni. A fiatal rendezőknek köszönhetően, mint amilyen például Pálfi György (Hukkle, Taxidermia), Kocsis Ágnes (Friss levegő), Schilling Árpád, Bollók Csaba, Bogdán Árpád, Mundruczó Kornél, és Sas Tamás a magyar film új arcát mutatja anélkül, hogy erős társadalomkritikai gesztusait elveszítette volna.

A tavaly először megrendezett jUngarn-sorozat sikerét követően idén a 2006-os, illetve 2007-es Budapesti Filmszemle által díjazott, és nemzetközi szinten is kitüntetett filmeket, valamint igazi ritkaságként ugyancsak díjazott rövidfilmeket mutatnak be. A filmeket eredeti hanggal, angol feliratozással vetítik. Az idei, 38. Magyar Filmszemle szerzői film-díjas és Simó-díjas alkotása mellett a Szófiában fődíjas és máshol is sikeres új szerb-német-magyar koprodukciót, a Klopka (A csapda) című "morális thrillert" is vetítik idén Bécsben, hogy ezzel is illusztrálják, milyen fontosnak tartják a térségi koprodukciós filmgyártást.

A filmnapokat idén különleges, szabadtéri vetítéssel indítják május 30-án, este kilenc órakor a Dunacsatorna partján, a Salztorbrücke mellett: az Usti Opre – Éleszd a tüzet! című, magával ragadó koncertfilmet mutatják be. A "kelet-európai Buena Vista"-ként emlegetett mozi rendezője, Sas Tamás a filmbéli Gipsy all star együttes három legismertebb szólistáját, Snétberger Ferencet (gitár, Berlin), Balogh Kálmánt (cimbalom, Budapest), és Boban Markovic-ot (trombita, Gucha/Szerbia) elkísérte turnéikra és otthonaikban is meglátogatta őket.

Így készült el aztán egy rendkívül ritmusos és ugyanakkor kifejező képsor Kelet-Európáról, annak roma zenéjéről, népességéről, valamint a múltról és az együttélésről. A filmvetítést megelőző pódiumbeszélgetésen Sas Tamás az Usti Opre mellett kasszasiker filmjéről, az S.O.S Szerelemről is beszél majd a Collegium Hungaricum nagytermében, este hét órakor.