Márk

Világsztárok a Millenárison – Medeski, Scofield, Martin & Wood

2007.05.10. 00:00

Programkereső

A világ első számú groovy-jazzt képviselő triója, a Medeski, Martin & Wood július 3-án John Scofielddel a világhírű gitárvirtuózzal kiegészülve lép fel Budapesten, a Millenárison.
4b2de0c8-129e-49a7-98ae-a4a803e55881

A forradalmian új jazzt játszó triót 1991-ben alapította John Medeski billentyűs, Billy Martin dobos és Chris Wood, bőgős, basszusgitáros. A tagokat Bob Moses mutatta be egymásnak, első közös fellépésük a Village Gate-ban a híres New York-i jazz klubban volt. Zenei pályájuk a soul-jazztől ívelt a hosszú, szabad improvizációval tarkított modern jazz irányába, amely irányzatnak mára meghatározó, világhírű képviselőjévé váltak.

1998-tól hivatalos lemezkiadójuk a Blue Note Records hatására az elektric-funk és free-jazz is egyre erősebben megjelenik lemezeiken. A Medeski Martin & Wood koncertjeit a hosszú, sokszor aritmikus improvizációk, egyedi zenei életérzések jellemzik.

A hazánkba érkező világhírű zenészek pályájuk során olyan világsztárokkal dolgoztak együtt, mint Miles Davis, Herbie Hancock, Gerry Mulligan, Lee Konitz, Iggy Pop vagy John Lourie.

John Scofield gitárvirtuóz a formáció 2006-ban megjelent Out Louder című lemezén is közreműködik. Ennek a lemeznek a megjelenését és sikerét követően keresztelték formációjukat Medeski, Scofield, Martin & Wood-ra.

(2007. július 3. 20:00; Millenáris Teátrum (Budapest) - Medeski-Scofield-Martin & Wood és John Scofield koncertje)