Béla

Hazaérkezett nagysikerű japán turnéjáról a Muzsikás együttes

2007.05.16. 00:00

Programkereső

Tavasszal a Muzsikás együttes jelentős nemzetközi fesztiválokon hatalmas sikert aratott a magyar népzenével. Franciaország, Belgium, Spanyolország, Németország, Ausztria rangos koncerttermeiben, fesztiváljain hangversenyeztek, Japán legnagyobb komolyzenei fesztiváljáról pedig a napokban érkeztek haza.
662364d7-ac8c-44b1-8f76-c70b900db431

A "La Folle Journée" elnevezésű komolyzenei fesztivál 2007-ben Nantes és Bilbao után Tokióban öt nap alatt 250 koncerten 700.000 nézőt látott vendégül. A hangversenyeken 500 japán muzsikus mellett több mint 900 tengerentúli zenész, közöttük a Muzsikás együttes és Petrás Mária moldvai énekes vett részt. A fesztivál megnyitó ünnepségén a köszöntő beszédek mellett egyedül a Muzsikás adott koncertet a megjelent nagyszámú prominens vendégnek. A fesztivált Japán legjelentősebb kulturális intézménye, a Tokyo International Forum különböző hangversenytermeiben, kamaratermeiben és szabadtéri színpadán rendezték. A népek barátsága jegyében szervezett eseményen Magyarországot a Muzsikás együttes mellett Klukon Edit és Ránki Dezső zongoraművészek, az Amadinda együttes két zenésze valamint Bartók, Kodály és Liszt művei képviselték.

A Muzsikás összesen hét koncertet adott hatalmas sikerrel, zsúfolásig telt házak előtt. Ezek közül három hangversenyen közösen léptek fel Roel Dieltiens-szel, a Belgiumban élő világhírű csellóművésszel, aki Kodály Cselló szóló szonátáját adta elő magyar hangszeres népzenével és moldvai balladákkal körítve. Kodály Zoltán zeneoktatási módszere és muzsikája eddig is igen elismert és népszerű volt Japánban, most ezzel a ritkaságszámba menő hangversennyel tovább növekedett Kodály és a magyar zene rajongótábora.