Géza

Balkáni ritmusok

2007.05.17. 00:00

Programkereső

Harry Taviatan és zenekara, az Orient Express május 31-én a Millenáris Teátrum színpadán lép fel. A román muzsikusokból álló együttes, és annak elhivatott vezetője – aki látványos színpadi jelenléte miatt showmannek is beillik – igazi örömzenét ígér.
f18921a0-85f2-47fd-aa58-be62d3c092bd

A kiváló és legendás romániai zongorista és zenekarvezető Harry Tavitian 30 éve használja a népi elemeket a zenéjében, az elmúlt 15 évben pedig nemzetközi együttesekben játszik free-ethno zenészekkel Kelet-Európa-szerte. Az 1999-ben alakult Orient Express is ebből a tapasztalatból született. A formáció a romániai new jazz kíválóságait sorakoztatja fel, akik mind elkötelezettek a népzene iránt. Az Orient Express – amely ma az egyik legnagyszerűbb balkáni etno-jazz formáció – megalakításának alapötlete az volt, hogy hidat verjen a nyugati gondolkodásmód és a kelet sajátos világa között, közelítse egymáshoz, illetve összekapcsolja egymással a két látszólag távoli világot, úgy, ahogy az Orient, a híres express tette azt évekkel ezelőtt, ahogy átsuhant Európa legfontosabb kulturális csomópontjain. Az Orient Express etno-jazzt játszik, transzkulturális, postmodern zenét, amely segítségével a Balkán teljes zenei hagyományát mutatja be. A formáció állandó vendége a nagyobb fesztiváloknak Európában és a tengerentúlon egyaránt.

(2007. május 31. 20:00 Millenáris Teátrum (Budapest) - Harry Tavitian és az Orient Express koncertje; tagjai: Harry Tavitian (zongora, ütősök, ének), Hanno Hoefer (gitár), Jimi El Lako (hegedű), David Yengibaryan (accordion), Octavian Barila Andreescu (basszusgitár), Mario Florescu (dob, ütősök); Night Colours sorozat; jegyár: 2800 Ft, 3200 Ft)