Dezső

Fiatal fado-királynő a Millenárison

2007.05.18. 00:00

Programkereső

Joana Amendoeirat "New Generation" fado énekesnek tartják. Énekstílusa klasszikus, hagyományos, de kivételes hangja által a fado sajátos ragyogással cseng. Budapesten május 20-án koncertezik a Millenárison.
6c6418c8-c243-4212-8f0e-b26b366b8253

A most nem egészen 25 éves előadóművész az 1994-es lisszaboni Grand Fado gálán tűnt fel, ahol mind a közönség, mind a zsűri kedvence lett. A következő évben az Oporto Gálán első díjat nyert női előadó kategóriában, innen vezetett az útja a nemzetközi hírnévhez: Európa-szerte ismert és elismert énekesé vált.

1998-ban Budapesten a Portugál Napok keretében aratott hatalmas sikert az ICEP által szervezett koncerten. Ugyanebben az évben adta ki első lemezét "Olhos Garotos" (Játékos szemek) címmel. Joana nagysikerű párizsi koncertje a fado legendával, Carlos do Carmoval utat nyitott egy nagyszabású európai, afrikai és amerikai koncertsorozathoz, mely világszerte ismertté tette a fiatal művésznő nevét.

2000-ben adta ki újabb cd-jét "Aquela Rua" (Ez az utca) címmel, melyet tomboló sikerrel üdvözölt a szakma és a közönség. Jonana fellépett Európa legjelentősebb fesztiváljainak előadótermeiben Hollandiától Olaszországon, Németországon és Magyarországon keresztül Dél-Amerikáig és az Egyesült Államokig.

2003-ban megjelent harmadik lemeze "Joana Amendoeira" címmel, mely hasonló fergeteges sikert aratott, mint az előző két album. 2004-ben elnyerte a Portugál Sajtó Szövetség által fiatal tehetségek számára adományozott Revelation Award díjat. 2005-ben kiadta negyedik lemezét, mely az első olyan kiadás, melyet élőben vettek fel lisszaboni szóló koncertjén a St. Luiz Theatre-ban 2004 novemberében.

Az ötödik lemezének - melynek éppen az előkészítési munkálatai folynak – zenei rendezője Custódio Castelo volt. Az új formációja, mellyel budapesti koncertjén is vendégszerepel több, mint egy egyszerű fado zenekar, Pedro Amendoeira a portugál gitáron, Pedro Pinhal gitáron és Paulo Paz bőgőn kíséri majd a rendkívüli énekesnőt. A budapesti koncertje előtt két nappal május 18-án Joana vendégművészként énekel a Papp László Sportarénában, Zorán koncertjén.

(2007. május 20. 20:00; Millenáris Teátrum (Budapest) - Joana Armendoeira (ének) koncertje; km.: Pedro Amendoeira (portugál gitár), Pedro Pinhal (gitár), Paulo Paz (nagybőgő)