Gerzson

A hét portéja: Duke Ellington

2007.05.21. 00:00

Programkereső

A jazz "főnemese", a szving korszak kiemelkedő alakja, a címfestőből lett híresség 30 évvel ezelőtt hunyt el. 50 évig volt zenekarának, a Washingtonians-nak a vezetője, amelynek tagjai ez alatt az idő alatt alig cserélődtek. Tehetségének bizonyítéka, hogy Ellington szerzeményei között a dalok ezrei mellett megtalálható néhány szvit, sőt egy vallási témájú sorozat is.
544d4d69-ef00-43ea-9fbe-b6d459a6eadd

Edward Kennedy Ellington néven 1899. április 29-én született Washingtonban. Már gyerekkorától zongorázott, de csak kisebb sikereket ért el, ezért címfestőként dolgozott. Eleinte gyerekkori barátaival: Sonny Greerrel, Artie Whetsollal és Otto Hardwickével játszott, majd 1923-ban New Yorkba költözött, ahol Elmer Snowdennel dolgozott.

1924-től volt saját zenekara (a Washingtonians), és megkomponálta a Chocolate Kiddies című revüzenét. 1927-ben sikerrel pályáztak a Cotton Club házizenekari státusára. Innentől kezdve egyre szélesebb körben lettek ismertek. A rádiónak is köszönhetően mind az Államokban mind Európában hírnévre tettek szert a 30-as évek elején. A 40-es években is számos lemezfelvétel született, sikerrel folytatták a turnézást, és a Cotton Clubba is gyakorta visszatértek. Az 50-es években kissé hanyatlott népszerűségük, de az 1956-os Newport Jazz Festival ismét visszahozta elismertségüket.

Számtalan kompozíciója vált örökzölddé, köztük az It Don‘t Mean A Thing (If It Ain’t Got That Swing), a Sophisticated Lady, az In A Sentimental Mood, a Prelude To A Kiss, az I Got It Bad And It Ain’t Good, a Don-t Get Around Much Anymore és a Satin Doll. Filmzenéket is komponált egyebek közt a The Asphalt Jungelhoz, a The Anatomy Of A Murderhez, a Paris Blueshoz és az Assault On A Queenhez írtak. Később nagyobb lélegzetű darabokat is írt, pl. szviteket, vallási témájú műveket.

Figyelemre méltó, hogy zenekara az évek során viszonylag stabil összeállítású maradt, Harry Carney pl. 47 éven át muzsikált vele. 1974. május 24-én bekövetkezett haláláig Ellington folyamatosan turnézott, azt követően pedig fia, Mercer Ellington vette át a zenekar irányítását. Amikor Carney is néhány tagtárs is elhunyt, megfelelő vezéralak hiányában a zenekar feloszlott.