Eleonóra

Athe Sam! Itt vagyunk!

2007.05.23. 00:00

Programkereső

Roma Összművészeti Fesztivál veszi kezdetét június 4-én a Gödör Klubban, ahol a programok minden este három-négy helyen zajlanak. A június 10-ig tartó fesztiválon a látogatók betekintést nyerhetnek a roma kultúra különböző művészeti ágaiba, de sor kerül kerekasztal beszélgetésekre, vitákra, eszmecserékre, valamint irodalmi műsorokra is.
9735eecb-0b9c-4fc9-aa52-7af06d096f51

A rendezvény célja, hogy a roma kultúra minél több arca látható, átélhető legyen, együtt legyen roma és nem roma, a különböző cigány törzsek között kialakuljon a kulturális dialógus és ők is megismerjék egymás kultúráját. A fesztiválon az érdeklődők betekintést nyerhetnek a romák hagyományaiba, képzőművészetébe, filmművészetébe, színházába, irodalmába és persze változatos zenéjük megszámlálhatatlan ága-bogába – a klasszikustól, ethno-n, a jazzen, a világzenén át, egészen a rap zenéig. A programban a koncertek, tánctanítás, filmvetítések mellett minden nap fontos szerepet kap a szakértők meghívása mellett lezajló beszélgetések, eszmecserék.

A víz alatti teret R. Lakatos Klára, Szolnoki Csanya Zsolt, Marschalek Beatrix, Vári Zsolt, Balogh Tibor, Kökény Róbert, Ferkovics József és Bari Janó festményei töltik meg. A Beton Galériában szociofotó kiállításban gyönyörködhetnek a fesztivál látogatói, esténként rövidfilmek és dokumentumfilmek engednek betekintést a cigányság életébe. Táncelőadások, színházi műsorok is lesznek a fesztivál programjában, hosszú idő után újra a nagyközönség előtt a "Cigánytábor a zűrbe száll" - Farkas Zsolt és társulatának előadásában.

Az esti programokban a legnagyobb nevekkel találkozunk, a zenei színtér egészen széles palettájáról. Autentikus cigányzenét játszik a Szilvási Gipsy Folk Band, a Romano Drom, a Ternipe, az Etnorom és a Karaván Família. A jazz műfaj kiválóságai közül a Trio Midnight, Szakcsi Lakatos Béla és Szalóki Ági lép fel. A széles körben ismert Váradi Roma Cafe, a reppelő Fekete Angyalok mellett további 15 együttes hallható. A fesztivál zárásaként a roma zene királynője, Bangó Margit is színre lép. Az éjszakában a Rádió C lemezlovasai szolgáltatják a talpalávalót, miközben cigány ételeket és italokat is megkóstolhat a fesztiválra látogató.

Ez a különlegesen színes, egyhetes fesztivál a Gödör Klub és két, eddig külön utakon járó roma zenész Kovács Antal, a Romano Drom együttes vezetője és Szilvási István, a Gipsy Folk Band vezetőjének összefogásával jött létre. Minden barátot és érdeklődőt szeretettel várnak. A fesztiválra a belépés ingyenes. További információk és a fesztivál részletes programja www.godorklub.hu valamint a www.vilagveleje.hu címen érhető el.