Eleonóra

Mitsoura: Dura Dura Dura - lemezbemutató

2007.05.25. 00:00

Programkereső

A nemzetközi world-music fesztiválok állandó vendégei kiemelkedően magas színvonalú, komplex multimédiás koncertjeikkel, mindenhol elkápráztatják közönségüket ahol csak megfordulnak. Ma este épp a Millenárison.
f440fa2c-2c7a-4017-ae0b-28576ffd2a92

A gyönyörű tradicionális dalok, Mitsou szuggesztív előadásmódja, a virtuóz hangszeres játék, ötvözve korunk progresszív elektronikus zenéjével és az élő videó-animáció magával ragadó képi világával, feledhetetlen élménnyé teszik a zenekar fellépéseit.

A zenekar énekesnője Miczura Mónika (Mitsou) összetéveszthetetlen hangjával világszerte a legrangosabb helyen szerepel a roma előadóművészek sorában. Dolgozott többek között Tony Gatlif rendezővel (GadjoDilo), énekelt az Ando Dromban és a világszerte turnézó nemzetközi Global Vocal Meeting projektben. A zenekar tagjai különböző zenei stílusok rangos képviselői akik valamennyien otthonosan mozognak mind az autentikus mind a modern zenei stílusokban.

A két zeneszerző-hangszerelő, Monori András (gadulka, kaval, szaxofon) és Moldvai Márk (élő elektronika, billentyűs hangszerek) kiegészítik, ellenpontozzák vagy teljesen átlényegítik egymás zenei világát, így a dalokban a tradíció és a jelenkor hangjai, az etnikus témák és a filmzeneszerű hangkollázsok egyaránt szerepet kapnak. Szalai Pėter finom, tradicionális tabla-játéka, valamint Lukács Miklós valamennyi műfajt ötvöző cimbalomjátéka teszi még teljesebbé és színesebbé a hangképet. Ennek köszönhetően a Mitsoura zenéjében – mely egyfajta progresszív elektroakusztikus worldmusic - egyedi és természetes módon ötvöződnek az autentikus népzenei elemek, a jazz, a kortárs illetve a progresszív kísérleti elektronikus zene, a jelenkori és hagyományos tánc illetve könnyűzenével. A koncertélményt tovább fokozza a zenével folytonos összhangban lévő, arra reagáló élő videoanimáció, melyet Mandula Éva készített. A Mitsoura zenéjét vizuálisan megfogalmazó gazdag formavilág különféle kulturális forrásokból táplálkozik, a computeres és rajzolt animációkban indiai motívumrendszerek és a magyar roma festészet figuralitása elevenedik meg.

A Mitsoura zenekar az elmúlt időszakban a világ legrangosabb koncertpódiumain lépett fel nagy sikerrel. Így játszottak többek között a WOMEX fesztiválon, a Peter Gabriel nevéhez fűződő WOMAD fesztiválon, illetve nemrég mutatták be új lemezüket a londoni Royal Opera House-ban.

(2007. május 25. 20:00 Millenáris Teátrum (Budapest) - Dura Dura Dura - a Mitsoura zenekar lemezbemutató koncertje; Tagjai: Mitsou (ének), Monori András (szaxofon, kaval, gadulka), Moldvai Márk (élő elektronika, computer, billentyűs hangszerek), Szalai Péter (tabla, percussions, electronic percussions), Lukács Miklós (cimbalom)