Eleonóra

Találkozás

2007.05.29. 00:00

Programkereső

A június 7-i, este nyolckor kezdődő Raiffeisen Jazz Klubban a magyar jazz két legfontosabb áramlatának vezéralakja találkozik egymással a Millenáris Fogadójának színpadán. Dresch Mihály, Szakcsi Lakatos Béla és persze a Dresch Quartet játékát hallhatja a jazzrajongó közönség.

Dresch Mihály 1984-ben alakította első saját zenekarát, melynek többször változott a felállása; szellemisége viszont állandó maradt. A jazz és a magyar népzene ötvözésével új minőséget létrehozó szaxofonos-zeneszerző autentikus muzsikája itthon és a nemzetközi zenei színtéren is sok-sok rajongóra talált. A Dresch Quartet tagjai a műfaj olyan kimagasló alakjaival dolgoztak együtt, mint Archie Shepp, John Tchicai, Roscoe Mitchell, Chico Freeman, David Murray és Dewey Redman. A zenekar legújabb, Árgyélus című albuma 2007 elején jelent meg.

"… Dresch azt mondja, a mai ember képtelen az eleinkéhez hasonló szerves, új zenei rendszer megalkotására, ezért a ťmár meglévőkből próbálja darabonként összerakosgatni a fontosnak tartottakatŤ… Dresch ennél többre jutott: játékában egységbe simulnak a pentatónia, a huszadik századi magyar zene és jazz elemei. Ez a szintézis nem az ornamentika, hanem mélyen hasonult törvényszerűségek jegyében valósul meg. Megfér benne az énekelt katonanóta, a jazzes improvizáció és Duke Ellington In A Sentimental Mood című szerzeményének magyar népdalként történő megszólaltatása." (Turi Gábor, Gramofon, 2007. tavasz)

3bb31d9c-1487-4d21-87bc-37e6e6d7f0d9

Szakcsi Lakatos Béla világszerte ismert művész, aki Európától Ázsián át Észak-Amerikáig a legrangosabb fesztiválokon lépett fel. A külföldi dzsessz-zenészekkel való együttműködéséből az ütőhangszeres George Jindával közös lemezek tűnnek ki. A hazai dzsessztörténetben Szakcsinak elévülhetetlen szerepe volt a fúziós dzsessz térnyerésében, miközben a cigány folklór gyűjtésével és színpadi művekké formálásával is kezdettől fogva foglalkozott. Az egymástól távol került műfajokból újra közös zenei nyelvet teremteni – alighanem ebben rejlik Szakcsi elhivatottsága.

(2007. június 7. 20:00 Millenáris Fogadó (Budapest) - A Dresch Quartet koncertje; tagjai: Dresch Mihály (szoprán- és tenorszaxofon, furulya), Kovács Ferenc (hegedű), Szandai Mátyás (bőgő), Baló István (dob); km.: Szakcsi Lakatos Béla (zongora)