Ervin

Afrikai Zenei Fesztivál Londonban

2007.05.30. 00:00

Programkereső

Az öt éves születésnapját ünneplő Afrikai Zenei Fesztiválnak köszönhetően a londoniak rendszeresen hallhatnak autentikus afrikai zenét, mely az évek alatt többek között segített annak a téves előítéletnek az eloszlatásában is, mely szerint a ritmus minden afrikai zenében egyforma.
0653d541-ae06-4ff2-b1b9-ac0b11499a27

A május 25-én induló és két hétig tartó fesztivál alatt a Queen Elizabeth Hall közönsége megtudhatja többek között azt, hogy honnan jön a breakbeat vagy a funky, de ugyanakkor az afrikai jazz szerelmesei sem panaszkodhatnak majd a repertoárt illetően. A fellépő művészek között található például Benin’s Lionel Loueke aki Herbie Hancock gitárosa, és aki várhatóan a következő nagy név lesz az afrikai muzsikusok között. A szereplők listáját gazdagítja Roy Ayers And The African Jazz Allstars, az Afrobeat, vagy a Dél-afrikai trombitás Claude Deppa. Természetesen nem hiányozhatnak a fellépők soraiból az afrikai dívák sem, mint például Natacha Atlas, Najat Aatabou vagy Simphiwe Dana. Ebben az évben, a fesztivál ötödik születésnapján a rendezők arra törekedtek, hogy minél szélesebb körből és stílusirányzatból válogassák össze a fellépő művészeket.

Még mindig az afrikai kultúránál maradva, a Barbican központban június 4-től 16-áig izgalmas kortárs táncelőadások sora várja az érdeklődőket. A Moving Africa című sorozat második részének első előadásán egy szenegáli és egy dél-afrikai koreográfus legújabb alkotását láthatja a közönség. A két teljesen különböző művész egymás mellé helyezett duettjeit nézve a kontraszt tapintható. A második előadás szóló táncosai és koreográfusai Afrika különböző országaiból érkeztek. A The Guardian így ír az eseményről: "Az előadások egésze rendkívül friss élményt nyújt, egy különleges ablakot nyit, melyen keresztül látható az afrikai modern kortárs művészet sokszínűsége."