Béla

Medeski, Martin & Wood + Scofield

2007.06.02. 00:00

Programkereső

A világ első számú groovy-jazzt képviselő triója, a Medeski, Martin & Wood július 3-án John Scofielddel a világhírű gitárvirtuózzal kiegészülve lép fel Budapesten, a Millenárison.
8c88e926-8b9a-454a-b2d5-8ffe4fe5d9df

A forradalmian új jazzt játszó triót 1991-ben alapította John Medeski billentyűs, Billy Martin dobos és Chris Wood, bőgős, basszus gitáros. A tagokat Bob Moses mutatta be egymásnak, első közös fellépésük a Village Gate-ban a híres New York-i jazz klubban volt. Zenei pályájuk a soul jazztől (Shack-man, 1996) ívelt a hosszú, szabad improvizációval tarkított modern jazz irányába, amely irányzatnak mára meghatározó, világhírű képviselőjévé váltak.

1998-tól hivatalos lemezkiadójuk a Blue Note Records hatására az elektric funk és free jazz is egyre erősebben megjelenik lemezeiken. A Medeski Martin & Wood koncertjeit a hosszú, sokszor aritmikus improvizációk, egyedi zenei - életérzések jellemzik.

A hazánkba érkező világhírű zenészek pályájuk során olyan világsztárokkal dolgoztak együtt, mint Miles Davis, Herbie Hancock, Gary Mulligan, Lee Konitz, John Zorn, Iggy Pop vagy John Lourie. John Scofield gitárvirtuóz a formáció a 2006-ban megjelent Out Louder című lemezén is közreműködik. Ennek a lemeznek a megjelenését és sikerét követően keresztelték formációjukat Medeski, Scofield, Martin & Wood-ra. Fergetegesnek ígérkező koncertjük július 3-án hallható a Millenárison.

(2007. július 3. 20:00 Millenáris Teátrum (Budapest) - A Medeski-Scofield-Martin & Wood és John Scofield koncertje)