Márk

Dinah királynő

2007.06.08. 00:00

Programkereső

A legendás jazzénekesnő Dinah Wahington életéből Queen Dinah címmel készítenek filmet. A forgatás Deborah Cox színész-énekesnő főszereplésével júliusban kezdődik, de még 2007 végén a mozikban láthatjuk az alkotást.
5da8a756-f4fd-42f4-a749-0cdfca9ee771

Az alabamai születésű Ruth Lee Jones a XX. század egyik legnagyobb hatású énekesnője lett Dinah Washington néven, sokan a Blues királynőjeként ismerték, de a jazz és az R’n’B stílusaiban is kiemelkedőt alkotott. Mozgalmas élete során olyan zseniális muzsikusokkal készített felvételt, mint Clifford Brown, Max Roach, Cannonball Adderley vagy Wynton Kelly, de hét férje között is voltak tehetséges zenészek, mint Eddie Chamblee szaxofonos, vagy Quincy Jones producer, trombitás, egyszemélyes zenei intézmény. Washington 1959-ben Grammy-díjat nyert a What a Diff’rence a Day Makes című dal felvételével, azonban 1963-ban, mindössze 39 évesen véletlen gyógyszer-túladagolás következtében elhunyt.

Robert Townsend rendező Washington szerepére Deborah Cox háromszoros Juno-díjas kanadai énekesnőt választotta, akinek a Királynő dalaiból készített lemeze épp a napokban, június 19-én kerül a boltokba Destination Moon címmel a Decca kiadó gondozásában.