Béla

Jazzfesztivál a Vármegyeháza udvarán

2007.06.12. 00:00

Programkereső

Július 31. és augusztus 9. között lesz a Belvárosi Sambosi Jazzfesztivál. A Sambosi kulturális és szolgáltató betéti társaság 1993-ban alakult, 2005-ig kizárólag koncertszervezéssel foglalkozott, azóta saját fesztiválokat is szervez, többnyire a Pesti Vármegyeháza Díszudvarán.

A mostani jazzfesztivál a Trans-Formation: Az egér mosolya című lemezének bemutatójával kezdődik. Az együttes vezetője a fiatal szaxofonos és fuvolista, Pozsár Eszter, tagjai Eichinger Tibor (gitár), Frey György (basszusgitár) és Mogyoró Kornél (percussion). Az este második részében a Szabó Dániel Trió koncertjét hallgathatják meg, a zenekar vendégeként Bacsó Kristóf és Korb Attila lép színpadra.

Augusztus 1-jén először a TeTraVERSI fuvolanégyes ad koncertet. Repertoárjuk színes, a reneszánsz zenétől a legújabb darabokig, a filozofikus hangvételtől a könnyed szórakozást nyújtó stílusokig terjed. Céljuk a fuvola új lehetőségeinek kiaknázása, egészen meglepő hangzások előcsalogatása a négy hangszerből. A koncert egyben lemezbemutató is: az első önálló lemez, a Kitalált emlékek ebből a színes repertoárból ad ízelítőt. A fuvolamuzsika után Gypsy Colours címmel hazai neves jazz- és cigányzenészek adnak koncertet, összekapcsolva a két zenei világot. Fellép Tony Lakatos, Szakcsi Lakatos Béla, Orbán György, Pecek Lakatos András, Rostás Csaba, és Rostás Mónika. A harmadik nap a duókoncerteké, először Felly K és Oláh Tzumo Árpád, majd Binder Károly és Borbély Mihály kettőse áll színpadra.

Aki esetleg lemaradt Tony Lakatosról 1-jén, az 3-án bepótolhatja, ugyanis ő lesz a vendége a Berki Tamás Bandnek, de az utánuk következő, Antonio Carlos Jobim tiszteletére szervezett Brazil Projectben is szerepet vállal, ahol pedig Berki Tamás a meghívott vendég. Berki Tamás azon kevés jazz zenészek egyike, aki közvetlen kontaktust tud teremteni hallgatóságával, rajongói is szuggesztív és őszinte hangulatú koncertjeiért szeretik, ahol a közönséggel szinte együtt lélegzik. A Brazil Project fellépői: Juliana Da Silva (ének), Zélia Fonseca (gitár), Angela Frontera (ütősök) és Paulo Cardoso (akusztikus bőgő). Ez a koncert másnap, augusztus 4-én is meghallgatható Szentendrén, a Barcsay udvarban.

df203677-675b-4f06-8a1a-dd2d992ce739

Augusztus 8-án, szerdán búcsúzik Tony Lakatos a fesztiváltól, amikor Roberto Magris zongoristával ad koncertet. Utánuk a László Attila Quintet játszik. Az együttes tagjai (László Attila, Oláh Kálmán Borbély Mihály, Lattmann Béla, Borlai Gergő valamennyien élvonalbeli zenészek, különböző zenei környezetből érkeztek, többen közülük évtizedek óta együtt játszanak. A zenekarban igen magas szintű képviselői vannak a modern swing, a lüktető nyolcados zene, és a népzenei stílusoknak egyaránt. A kompozíciókban a zenészek képesek ezeket a hatásokat természetes egységgé formálni, amiből teljesen eredeti, eleven muzsika születik.

Az eseményt Roby Lakatos és zenekara New Alliance című koncertje zárja. Különleges hangulatú zenéje a magyar cigányzene, a klasszikus és a jazz muzsika stílusjegyeit, műfaji elemeit felhasználva születik meg. Ehhez társul kivételes előadói képessége, amely felejthetetlenné teszi előadásait. Virtuozitását Paganinihez hasonlítják, kisugárzása és a színpadon is jelen lévő zeneszeretete azonban a technika fölé emelte.