Ervin

Dsida Jenő megzenésített versei

2007.06.21. 00:00

Programkereső

Az erdelyi magyar költő, Dsida Jenő május 17-én ünnepelte volna 100. születésnapját. A jeles évforduló alkalmából a Hangzó Helikon-sorozat legújabb tagjaként, a 78. Ünnepi Könyvhéten jelent meg a Misztrál együttes megzenésítésében a költő 22 verse könyv és CD formában.
0fd857cb-edc2-4aeb-9aa8-3de43b0d6b75

"Ma, a XXI. század elején mit tudhatunk Dsida Jenőről, az erdélyi magyar költőről, aki ebben az évben ünnepelné 100. születésnapját, s már az angyalok citeráján játszik 1938 óta? Szégyenünkre kell kijelentenünk, hogy nagyon keveset! Nevét még a legtöbb könyvesboltban is rosszul pötyögik a készletnyilvántartó észbe, s a merevlemezes raktárból sem kerül elő a valós adat. Hol kell kezdeni az újra tanulás folyamatát, ha alig néhány évtized elegendő elfelejteni egy mélyen gondolkodó ember káprázatos életművét?

Lemezünket a Hangzó Helikon-sorozat felkérésére készítettük el, nagy tisztelettel emlékezve a költőre. Bízunk benne, hogy ez a kicsi verssziget menedéke lesz mindazoknak, akik kiutat keresnek a ma egyre erősödő, kultúrát és a hagyományokat megsemmisítő elvek fellegvárából."