Konrád, Tivadar

Zsámbék Jazz Open

2007.06.21. 00:00

Programkereső

A Pest megyei település nemcsak Lámpamúzeumáról, hanem az idén hetedik alkalommal megrendezett jazzfesztiválról is nevezetes. Maloschik Róbert szervezésében a zsámbéki Romtemplom oldalában idén hetedszer zajlik a Zsámbék Jazz Open, amely 2007. június 29-től július 28-ig várja a magyar és külföldi jazz kedvelőit.
03dc5011-2fb8-498e-9922-e5d66c767f48

Az idei rendezvény öt koncertből és egy ráadás estből áll, amelyről ma tartottak sajtótájékoztatót. A hagyományokhoz híven a helybeli zeneiskola tanárai és diákjai lépnek elsőként a Jazz Open színpadára, majd a Swing Ladies Hungary, Magyarország egyetlen női bigbandje szórakoztatja a közönséget június 29-én.

A második esten a Stúdió 11 ad koncertet, ahol nemcsak saját számokat játszanak, hanem a Zsoldos Ernő Jazz Harsona Tehetségkutató Verseny II., III., IV. és V. helyezettjét is kísérik majd, az est második felében pedig az Erdélyből elszármazott Bende Zsolt és Sextettje áll a közönség elé. A gitáros-zeneszerző Bende Zsolt 2000-ben a Berklee College of Music-ban, az egyik leghíresebb jazz iskolában szerezte meg diplomáját, és azóta is sokat játszik brit zenészekkel: a július 6-i koncerten Neal Yates-szel, az egyik legtehetségesebb angol trombitással lép fel.

Július 13-án, pénteken – ezen a remélhetőleg szerencsétlenül szerencsés napon - Korb Attila harsonázik - aki a Zsoldos Ernő Jazz Harsona Tehetségkutató Verseny győztese -, az est második felében pedig a Gadó Gábor Trió muzsikál majd. Gadó Gábor visszatérő vendége a Zsámbéki Jazz Open rendezvényeinek, tavaly például egy kifejezetten a település és a Romtemplom tiszteletére írt szvittel érkezett, így a zsámbéki közönség azonnal a szívébe zárta őt.

A negyedik koncerten, az idén elhunyt Jávori Vilmos jazzdobosra emlékezve egy kőbányai együttes lép színpadra, a Black Talk, akik az ének, gitár, orgona, ütőhangszerek kombinációjával az ’50-’60-as évek zenei világát elevenítik fel. A július 20-i koncert második részét a Kaltenecker Trió akusztikus jazz muzsikája csendül fel.

A július 27-i koncert egy Olasz-est lesz, amely Arnaldo Dante Marianacci, a Budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatójának segítségével jött létre. Az Olasz Intézet negyedik alkalommal vesz részt a zsámbéki rendezvényen, és idén nem akárkit, a legjobb olasz trombitást Flavio Boltrót prezentálják a magyar közönségnek. Ezen a koncerten a nemzetközi hírű európai sztár magyar zenészekkel, mégpedig a Szabó Dániel Trióval muzsikál majd együtt.

A ráadás július 28-án lesz, amikor egy egészen különleges vállalkozásnak lehetnek szem és fültanúi azok, akik ellátogatnak Zsámbékra. A Contemporary Gregorian Dés László, a Balázs Elemér Quartet és a Voices4 Ensemble közös munkája. A középkor, a reneszánsz, és a huszonegyedik század zenéjének találkozására elsőként 2006. január 9-én, Dés László születésnapján került sor. A koncert "a legjobb koncertünk volt" – mondta Dés László a sajtótájékoztatón. Rá egy hónapra megismételték a megismételhetetlent. Az est hang- és képanyagát rögzítették: ebből született meg a Contemporary Gregorian DVD. Mivel ilyen produkciókat nem lehet a végtelenségig játszani, ezért zárás képpen a Zeneakadémián adtak volna búcsúkoncertet, ami betegség miatt elmaradt. Július 28-án ezt a mulasztást pótolják a művészek, akik utoljára játsszák ezeket a dallamokat és improvizációkat: ezt a produkciót A zsámbéki Romtemplomnál hallhatják utoljára élőben a zene rajongói.

Változatos programok, egy különleges hangulatú helyszín, minimum 60 magyar fellépő és világhírű külföldi vendégek. Igazi jazzkörkép, amelyet bűn nem látni és nem hallani.