Konrád

A titán és az oroszlán

2007.06.29. 00:00

Programkereső

A jazz egyik óriása és fiatal oroszlánja lép együtt színpadra július 5-én a Millenáris Fogadóban. Szakcsi Lakatos Béla triója és Bolla Gábor koncertjén a zenélés magas szintű fúziójának élménye vár azokra, akik ellátogatnak a Raiffeisen Jazz Klubba.
58f18074-52ba-4066-8986-67acc6ebfca4

Szakcsi Lakatos Béla a magyar jazzélet egyik legkiemelkedőbb alakja. Az ötvenes évek óta töretlenül felfelé ívelő pályáján a mainstream jazz, a jazz-rock, a New Age, a szabad improvizáció és a gipsy jazz irányzatokban is maradandót alkotott. Amerikai lemezszerződésekkel, nemzetközi fesztiválszereplésekkel a háta mögött mára ő lett a magyar jazz egyik legelismertebb nagykövete. A Liszt- és Kossuth-díjas zongoraművész egyaránt otthonosan mozog a jazzben, a klasszikus zenében és a világzenében is. Lenyűgözően virtuóz, invenciózus játéka számos lemezen hallható. A Szakcsi Trió tagjai a jazz fiatal generációjának képviselői, közülük Lakatos Pecek András dobos a híres Pecek zenészcsalád tagja, a közelmúltban elhunyt dobos, Lakatos Pecek Géza unokaöccse.

Bolla Gábor 1988-ban született, és 2001-ben kezdett jazzel foglalkozni. Az azóta eltelt pár év alatt nemzetközi jazzfesztiválokon mutatkozott be világszerte saját, kimagasló magyar zenészekből álló kvartettjével. Bolla játékát az 50-es és 60-as évek amerikai jazzóriásai, köztük is elsősorban Sonny Rollins formálja. Ám a 19 éves művész méltatói kiemelik, hogy rendkívül fiatal kora ellenére intenzíven beágyazza a nagy elődök örökségét saját, egyedi stílusába, amely már most rendkívüli érzékenységével, gazdagságával és virtuozitásával hívja fel magára közönség figyelmét.

(2007. július 5. 20:00 Millenáris Fogadó (Budapest) - A Szakcsi Trió és Bolla Gábor (szoprán- és tenorszaxofon) koncertje; tagjai: Szakcsi Lakatos Béla (zongora), Orbán György (bőgő), Lakatos Pecek András (dob)