Márk

Dombos Fest

2007.07.08. 00:00

Programkereső

2007. július 5. és 28. között kerül sor a 7. Dombos Festre Kishegyesen. Négy hétvégén át a népművészet, a zene, az irodalom, az építészet jeles képvselői mutatkoznak be a vajdasági szabadegyetemen.
cebd43b1-20ee-49c3-abda-2717a3c22067

A Dombos Fest még a kilencvenes évek közepén kezdődött egy irodalmi kötettel a Dombosi történetekkel, amikor is a valóságos Kishegyesre egy fiktív Dombost próbáltak kiépíteni, félig irodalmi, félig valóságos hősökkel benépesítve. (Például metrót, Forma 1-es pályát, különböző, Kishegyesre egyáltalán nem illő dolgokat terveztek Dombosra.) Egyszerűen egy más dimenziót próbáltak adni az akkoriban igencsak elkeserítő mindennapoknak.

Metró persze nem lett, de 2001 óta él és virul a Dombos Fest-re keresztelt fesztivál, amelynek a hősei a művészek és a közönség lettek. A szervezők összművészeti jelleggel hozták létre, hogy bemutassák mindazon értékeket, melyet a magyar és a környező népek kulturái hordoznak. Több tízezer látogató, többszáz művész, előadó viszi hírét a kishegyesi csodának, hogy a fesztivál ars poetikáját hírül adják: az életöröm nem tabu, hanem ráadás!

A fesztiválon fellépnek többek között: Besh o droM, Boogo & Cry Baby, Napra, Jeanne Carroll, Rajkó zenekar, Kal, Szalóki Ági, Balázs Elemér Group, Paniks, Borago, DJ Cadik, Tanyaszínház, Gyass. Minden bizonnyal a fesztivál legemlékezetesebb eseménye a július 6-i koncert lesz, amikor is a kishegyesinek tekintett hírességek lépnek fel hazai közönség előtt, úgymint Lajkó Félix és Rúzsa Magdolna.

A Dombos Festre Kishegyesen a Hegyalja utcában kerül sor, melyről Tolnai Ottó író a következőt nyilatkozta: "...e puha sárgaföld, amely akár a kínai löszvárosok. Tényleg őszintén mondom, igazán irígylem ezt az abszolút helyszínt a kishegyesiektől. Egy helyszín, ahol immár minden megtörténhet. Egy helyszín, amely vetekszik a pulai Arénával."