Ervin

XII. JazzLand Fesztivál Cserfőn

2007.07.13. 00:00

Programkereső

A Nagykanizsától 10 km-re fekvő Cserfő nevű szőlőhegyre július 19. és 21. között tizenkettedik alkalommal költöznek be a jazzélet nagyjai egy nyári hétvégére. Tiborcz Iván, a cserfői JazzLand szellemi atyja a buffalói fekete jazz-zenészekkel eltöltött öt év alatt határozta el, hogy zalai birtokára elhozza e világot, a jazz muzsikát.
151e0154-4237-46aa-a2f4-69efa6b8a014

Az első JazzLandet 1996-ban rendezte, majd évről évre egyre nőtt a fellépő zenészek, formációk, száma, akikre egyre többen voltak kíváncsiak. A zalai szőlőhegyen egy fáklyákkal megvilágított parkban a ma már az ország és Európa leghíresebb muzsikusai csalogatják a koncertsorozat három estéjén a hazai és külföldi érdeklődőket. Az elmúlt években fellépett a Tiborcz Quartet, Borbély Mihály, Balázs Elemér, Dresch Mihály, Babos Gyula és Jávori Vilmos, Szakcsi Lakatos Béla, a Trio Midnight, Snétberger Ferenc, valamint Rhoda Scott, Don Byron, Billy Hart, Lonnie Plaxico is.

Idén is gazdag programmal várják a szervezők a jazz rajongóit. A fellépők között köszönthetjük a többszörös Grammy-díjas trombitást, Randy Breckert, a dobos Doug Hammondot, a hazai nagyágyúk közül pedig Babos Gyulát, Borbély Mihályt és Fekete-Kovács Kornélt.

Doug Hammond Trio - Dwight Adams (trombita), Stephen Wood (bőgő), Doug Hammond (dob)

Doug Hammond Floridában született 1942-ben. Hosszú karrierje során olyan muzsikusokkal játszott együtt mint Benny Carter, Chet Baker, Sonny Rollins, Charles Mingus, Sam Rivers. Több albumot adott ki az USA-ban és Ausztriában saját triójával, melynek zenei világát hozza el most a cserfői közönségnek.

Jazzlectic - Borbély Miklós (altszaxofon), Gayer Mátyás (zongora), Farkas Norbert (bőgő), Somos Péter (dob)

A Jazzlectic zenekar 2006 nyarán alakult a nagykanizsai Cserfő Jazzland Fesztivál alkalmából. A fesztivál főszervezője, Tiborcz Iván szaxofonos kérte meg tanítványait, Gayer Mátyást és Farkas Norbertet, hogy alakítsanak egy alkalmi együttest hozzájuk hasonló korú fiatalokból, akik egy másfél órás koncerttel megnyitnák a rendezvényt. A felkészülés során a tagok úgy határoztak, állandó formációként együtt maradnak.

Borbély Műhely - Borbély Mihály (szaxofon, fúvós hangszerek), Szabó Dániel (zongora), Horváth Balázs (bőgő), Baló István (dob, ütőhangszerek)

A zenekar – előző évi teljesítménye alapján – az év jazz együtteseként áprilisban vette át az eMeRTon díjat, s most újabb elismerésben részesültek: a Gramofon szaklap kritikusi szavazásán Meselia Hill című albumuk lett "Az év magyar jazzlemeze".

Kém Sándor Project Feat.: Randy Brecker - Randy Brecker (trombita), Stan Mitrovic (szaxofon), Ratko Zjaca (gitár), Kém Sándor (bőgő), Benoit Martiny (dob)

Nagy öröm a fesztivál szervezőinek hogy a többszörös Grammy-díjas világsztár elfogadta a meghívást. Cserfőre nemzetközi csapattal érkezik. Randy Brecker több mint három évtizede alakítja a jazz, az R&B és a rock műfajainak hangzásvilágát. Trombita- és szárnykürt-játéka több száz albumon hallható a legkülönbözőbb művészek oldalán: James Taylor, Bruce Springsteen, Chaka Khan, George Benson és a Parliament-Funkadelics, Frank Sinatra, Steely Dan, David Sanborn, Horace Silver, Jaco Pastorius. A Blood Sweat and Tears együttesbe való belépésével megkezdte a jazz-rock műfajba való betörését is. 1968-ban vette fel első önálló albumát, a Score-t, amelyen öccse, a 19 éves Michael is közreműködött tenor szaxofonjával. 1974-ben a testvérek Billy Cobham zenekarához, a Spectrumhoz csatlakoztak, akikkel több albumot is készítettek. 1975-ben Randy és Michael kész volt rá, hogy megszervezze saját zenekarát. A Brecker Brothers első albumát, az Arista-t - amit Randy írt és producere is volt - négy Grammy-díjra jelölték. The Breckers Brothers hat teljes albummal folytatta útját, további hét Grammy-t gyűjtött be 1975 és 1981 között. 1982-ben felbomlottak, de - néhány fellépés mellett - két további lemezt is készítettek. Randy 1996-ban készült el első szóló albumával, ami az Into the Sun nevet kapta. 1998-ban munkájáért a Grammy szólistáknak járó díját nyerte, a Legjobb kortárs jazz előadó címmel.

Six For You - Bagi Dániel (zongora), Plecskó László (basszus), Góth Tamás (dob), Kiss Szabolcs (ének), Kiss Balázs (trombita), Pozsgai Tamás (gitár)

A SFY zenekar jelenlegi felállásban 2005 eleje óta dolgozik együtt, tagjai azonban régóta ismerik egymást és sok más formációban játszottak már közösen. Az együttes tagjai valamennyien professzionális szinten űzik a zenélést, négyen zenészként illetve zenetanárként dolgoznak. A közös jazz-zenélés valamennyi zenekari tag számára a kikapcsolódást és a tisztességes színvonalon űzött hobbit jelenti, azonban az együttes célkitűzései túlmutatnak az egyszerű kedvtelésen.