Konrád, Tivadar

Candy és barátai

2007.07.21. 00:00

Programkereső

Candy Dulfer és barátai július 24-én adnak koncertet a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán. Prince és az egykori Eurythmicsből ismert Dave Stewart elsőszámú kedvence, a tenorszaxofonos Candy Dulfer a világon már szinte mindenhol bebizonyította, hogy nemcsak remek zenész, de zenekarvezetőként is elsőszámú, nem beszélve fantasztikus külsejéről, amely soha nem hagyja hidegen a férfi rajongókat.
7db74b74-76c4-4312-9eee-c89b44a182e3

Candy Dulfer stílusa szinte behatárolhatatlan, funk, blues, jazz, pop, house és jungle keveredik a zenéjében. Hét éves kora óta zenél, első zenekarát (Funky Stuff) tizennégy éves korában alapította. Fellépett és szerepelt többek között Prince, Dave Stewart (Eurythmics), Van Morrison, Maceo Parker, Beyoncé, Pink Floyd, Chaka Khan, David Sanborn, Larry Graham, Aretha Franklin, Jimmy Cliff, George Duke, Blondie, Jools Holland, Jamie Cullum, Angie Stone, Tower of Power, The Time, Alan Parsons, Fred Wesley, Pee Wee Ellis, Joey DiFrancesco, Jonathan Butler koncertjein és albumain. Dave Stewarttal 1989-ben dolgozott együtt először, nem is eredménytelenül: a Lily was here első volt a slágerlistákon egész Európában. 1999-ben együtt dolgoztak Robert Altman filmjének, a Cuki hagyatékának filmzenéjén, 2002-ben pedig végigturnézták Stewart új projektjével, a Da Univerzal Playazzal.

Első, Saxuality című szólóalbumát tizenkilenc évesen rögzítette, többmillió példányban kelt el, és Grammy-díjra is jelölték. 2004-ben csatlakozott Prince kissé masszív Musicology Turnéjához, mintegy kilencven koncerten lépett fel vele teltházas arénákban több, mint másfél millió rajongó előtt USA-szerte. A Musicology Tour előtt a Grammy díj átadáson játszott Prince-el és Beyonce-val. 2006-ban az újra életre keltett Berks Jazz Fesztivál sztárvendégeként lépett fel az USA-ban, majd több koncertet adott júliusban Jason Miles-al és azzal a zenekarral, akikkel egykor Prince együttesében muzsikált, azaz többek között Rhonda Smith-el és Chance Howarddal. Közkívánatra visszatért még egyszer a híres japán Blue Note klubokba egy többállomásos turnéra októberben.

Alig van olyan hangszer, amelyen Rosie Gaines nem tud játszani, ráadásul producer, dalszerző és a kilencvenes évek egyik legjellegzetesebb hangja. Elég, ha csak Prince és az NPG klasszikusaira, a Get Off-ra, a Creamre, a Diamonds and Pearls-re gondolunk. Rosie Prince-szel nemcsak turnézott, de közös lemezt is készítettek, természetesen elsöprő sikerrel. Prince-en kívül láthattuk még őt Snoop Dogg és Bootsie Collins produkcióban is, akik odavannak Rosie oly jellegzetes hangjáért és fantasztikus kisugárzásáért.

Rhonda Smith leginkább Prince basszusgitáros-vokalistájaként lett ismert, akivel a kilencvenes évek elejétől végigturnézta a világot és számos albumán játszott, köztük a Musicology-n. Az említett évtized elején sikerült elérnie, hogy az egyik legfelkapottabb session zenészként tartsák számon, így a legtöbb világsztárral állt már egy színpadon. Rhonda két szólóalbumot is megjelentetett, Intellipop és Lost And Fund címmel.

Berget Lewis már a világ összes táján lenyűgözte a közönséget fantasztikus hangjával. Olyan nagyságok mellett énekelt, mint Dave Stewart, Maceo Parker és Van Morrison. Szólóénekesként is sikeres, hiszen a tavalyi két kislemeze, az I Don’t Matter és az I’d Like To Teach The World To Sing egyaránt emelte a népszerűségét. Berget hangját mindezek felett ráadásul a legutóbbi Coca-Cola reklámból is ismerhetjük.

Chance Howard billentyűs és énekes Candy zenésztársa Prince mellett a 2004-es Musicology turné óta. A The Time, Jimmy Jam és Terry Lewis, Alexander O’Neal, Johnny Gill, Gladys Knight, Patty LaBelle, Brian McKnight és Chaka Khan mellett egyaránt dolgozott producerként, billentyűsként és zeneszerzőként is. Tavaly csatlakozott Candy Blue Note japán turnéjához, fellépett vele a spanyol fesztiválokon és a North Sea Jazz Fesztiválon Koppenhágában, valamint a tavaly őszi európai turnéján is.

A dobos Kirk A. Johnsont legtöbben csak Mr. Extraordinary-ként, azaz "Mr. Kivételes"-ként emlegetik. Korográfus, táncos, személyi edző, dobos, aki bármit is csinál, szívvel-lélekkel teszi. Számos művész mellett dolgozott társszerzőként a Paisley Park Studiosban, dobosként és percussionosként turnézott Prince-szel éveken keresztül, és a Purple Rain és a Graffiti Bridge egyik táncosa és koreográfusa volt.

Ulco Bed gitáros Candy Dulfer Funky Stuff-jának tagja annak megalakulásától, 1984-től kezdve. Nagyon magasan képzett gitáros, aki rengeteg ismert művész mellett játszott élőben és stúdiózenészként egyaránt. Candy Grammy-díjra jelölt Saxuality albumának ő volt a producere és több dal szerzője is, csakúgy mint a két évvel később megjelent Sax-A-Go-Go esetében. Ugyancsak részese volt Candy Big Girl és Girls Night Out albumainak, a Live In Amsterdamnak pedig társproducere is volt.

Thomas Bank olyan különböző stílusú zenészek mellett volt producer és billentyűs, mint Buckwheat, Trijntje Oosterhuis, Bob Color és persze Candy Dulfer. Candy Big Girl, For The Love Of You albumain szereplő dalainak szerzője, producere és aktív zenésze volt. Ezeken kívül a Live In Amsterdam társproducereként is jegyzi magát.

(2007. július 24. 20:00 Petőfi Csarnok (Budapest) - Candy Dulfer (szaxofon, ének) & Friends Summer Tour 2007 koncertje; km.: Rosie Gaines, Berget Lewis (ének), Chance Howard (billentyű, ének), Rhonda Smith (basszusgitár, ének), Ulco Bed (gitár), Thomas Bank (billentyű), Kirk A. Johnson (dob)