Konrád, Tivadar

A Pimasz lehet az év albuma Angliában

2007.07.24. 00:00

Programkereső

A Kerekes Band Pimasz című albuma bekerült a négy legjobb közé a legtekintélyesebb világzenei szakmagazin, az angol Songlines közönségszavazásán. Kétszázezer olvasó szavazata alapján a magyar együttes mellett a Gotan Project, Ali Farka Touré és Toumani Doubaté küzd az "Év Albuma" címért.
4c75d35d-ccb2-4b39-9ceb-da75625d7e4e

A Kerekes Band 2006 májusában megjelent ethno funk albumát tavaly augusztusban a Songlines beválogatta a világ 10 legjobb, újonnan megjelent lemezei közé. A lap történetében most először részesül magyar zenekar ebben a kitüntetésben. Azóta Magyarprszágon aranyalbum lett belőle.

A Kerekes Band 1995-ben alakult. A táncházak világában is jól ismert együttes a moldvai zene, illetve az ezen alapuló feldolgozások igényes bemutatására törekszik. A zenekar sokáig autentikus gyimesi és moldvai népzenét játszott, majd egyre jobban magába fogadta más zenei műfajok hatásait is. Így született meg egy teljesen új, szabad variációja ennek az amúgy is nagyon vérpezsdítő zenének.

Kialakítottak egy olyan egyedi hangzást, amely már közel áll a világzenéhez – de megtartva a moldvai népzene sodró lüktetését, egységességét –, mégis különbözik minden más zenei produkciótól. Talán etno-funk-nak lehetne nevezni… Van benne a jazz szabadságából, a funk robbanékony ritmusából, a balkáni pörgésből és a népzene egyszerű szépségéből. A hagyományos lendület találkozása a szabad improvizációval. Épp ezért koncertjeik inkább a nagyközönségnek szólnak, mint a hagyományos népzene kedvelőinek.
A Kerekes kiadója, a Periferic Records. Gondozásukban a zenekarnak eddig három CD-je jelent meg: a Hungarian Folk Music from Gyimes And Moldva, a Fütyül a masina és a Pimasz című album, amelyek a legnagyobb példányszámban eladott népzenei lemezek közé tartoznak.

A zenekar koncertjei nagy sikert arattak a Zeneakadémián, a Budapest Arénában, a Millenárison, a Kaláka Folkfesztiválon, a Ghymes Klubban és számtalan fesztiválon. Az együttes külföldön is sokat szerepel; zenéltek már Svédországban, Belgiumban, Németországban, Svájcban, Lengyelországban, Litvániában és Oroszországban is.

Tagjai: Fehér Zsombor (furulya, kaval), Námor Csaba (koboz), Csarnó Ákos (brácsa), Fehér Viktor (dob, gardon), Kónya Csaba (basszusgitár)