Júlia, Rita

A jazz óriásai Veszprémben

2007.08.10. 00:00

Programkereső

Vágjunk mindjárt a közepébe: Veszprémben jazz-történeti pillanatokat élhetett át majd’ kétezer ember augusztus elsején. Hosszú idő óta először egy színpadon játszott a jazz két nagy alakja, Joe Zawinul és Wayne Shorter. Utoljára 1991-ben zenéltek közös koncerten Párizsban Miles Davissel, aki pár hónappal később hunyt el.

A nem várt veszprémi duó a Zawinul Syndicate koncerten jött össze úgy fél tíz körül, amikor is a másnapi koncertre érkező Wayne Shorter felment régi barátja mellé a színpadra, üdvözölték egymást, majd egy meghatóan szép improvizációval ünnepelték a találkozást. A közönség állva tapsolt.

Néhányan talán titkon remélték, hogy nemcsak a városban lesz együtt a két legendás zenész, hanem a pódiumon is egymásra találnak. Pedig már az is szenzáció a hazai jazz-szeretőknek, hogy az 1970-ben alakult Weather Report két alapító tagja eljön egyazon fesztiválra. A tizenöt évig működő zenekar annak idején új színt hozott a jazzbe a fúziós zene meghonosításával (amit már Miles Davis a Bitches Brew albumával elindított – ezen mindkét zenész játszott). Mindkettőjük zenei pályafutása azonban a Weather Report előtt és után is legalább olyan jelentős volt.

A zongorista Joe Zawinult, aki 27 évesen, 1959-ben költözött az Egyesült Államokba, azonnal elfogadta a fekete jazz-zenész társadalom: Dinah Washington, Cannonball Adderly, majd később Miles Davis mellett zenélt. A legjelentősebb zenészekkel játszotta az 50-es 60-as évek (főleg hard bop) zenéit, majd a Weather Report évek alatt a fúziós zene előfutáraként elkezdett szintetizátoron játszani, ami azóta is egyik kedvelt hangszere.

A 20 éve fennálló Zawinul Syndicate-nek sikerült valami teljesen újat létrehoznia, melynek nagyszerű példáját láthatta és hallhatta a veszprémi közönség. A Syndicate koncertek (legalább) két dolog miatt válnak mindig felejthetetlen élménnyé: van egy állandó, és egy kiszámíthatatlan tulajdonságuk. Az állandóságot a színvonal, a zenei stílus, a koncert és a számok struktúrája képviselik (Zawinul a billentyűk mögül irányítja a kiválóbbnál kiválóbb fiatal zenészeket: hol a tekintetével, hol a hangjaival, és néha ő maga is "megszólal"). A változatosságot pedig az jelenti, hogy Zawinul mindig más zenész-gárdával érkezik, és kifinomult érzékkel válogatja ki a világ (főleg Afrika és Latin-Amerika) legtehetségesebb fiatal, zsigerből játszó zenészeit, akik aztán mindent beleadva és a "Mester"-től inspirálva nagyszerű zenét hoznak létre. Zawinul megalkotott tehát egy sajátos világzene-jazz keveréket, ami csakis rá jellemző, és amelyben a ritmusé a fő szerep.

A veszprémi koncerten, amelynek káprázatos helyszíne - a várban a Szentháromság-téren - láthatóan mindegyik zenészre jó hatással volt, együtt zenélt Alegre Correa brazil gitáros, Aziz Sahmaoui algériai énekes és ütős, Linley Marthe basszusgitáros Mauritiusról, Jorge Bezerra kongás Brazíliából, Paco Sery dobos Elefántcsontpartról és Sabine Kabongo énekes a Kongói Demokratikus Köztársaságból, aki jelenleg Belgiumban él.

A fiatal társaság nagy tisztelettel vette körül a júliusban 75 évessé lett Joe Zawinult, akinek teljesítményét az is növeli, hogy betegen zenélte végig a két órát. Az Associated Press augusztus 7-i híre szerint már kórházban is van Bécsben, betegségéről többet nem mondtak...

b77b5579-39da-4bcd-93ce-7b048024e674

Egészen más úton indult el barátja, Wayne Shorter, aki ugyanolyan tökélyre fejlesztette a jazz-komponálást és a szaxofonozást, mint Zawinul a billentyűs játékokat és a "zenekar-teremtést". Amikor az osztrák Zawinul az Egyesült Államokban kötött ki, ő már az Art Blakey and the Jazz Messengers-ben játszott, amely együttesnek aztán a zenei vezetője is lett. Aztán jött Davis és Quintetje, és lassan ő is belekerült a fúzió világába. A Weather Report 1985-ös feloszlása után fúziós zenét szerzett és játszott, majd 2000-től saját kvartettjével söpörte be a Grammy-díjakat.

A John Pattitucci (bőgő), Brian Blade (dob) és Danilo Perez (zongora) alkotta négyes úgy játszik együtt, mintha legalábbis együtt születtek volna. Ez tűnt ki a veszprémi augusztus 2-i koncerten, ahol egy különös zenei felállással találkozhattunk: a kvartett az Imani Winds nevű fúvósötössel lépett fel. A négy hölgyből és egy férfiből álló kvintett félórás koncertjén elhangzottak Piazzolla- és Shorter-művek, de a nagy élmény mégis az volt, amikor a 74 éves szaxofonon játszó muzsikus és csapata néha (a Gile Evans hangszerelte) Miles Davis big-band hangulatot idéző, kortárs jazz koncertet adott a fúvósokkal.

A hangszerelés és a zenészek játéka mesteri volt: a hangzás egyszerre alkotott szerves egészt, és a kvartett egyenként is kiváló zenészeinek alázatos, de remek játékát. Sokakat váratlanul ért a kortárs hangzás, így a közönség egy része már koncert közben vagy a ráadás szám előtt távozott. De Shorteréket ez nem zavarta: igazi örömzene volt a színpadon, végig mosolygó, vagy éppen hahotázó zenészekkel (ebben Shorter volt a ludas, aki végig nevettette a fúvósokat). Tökéletes zenei és emberi élmény volt a veszprémi, amiben a világsztárok mellett a helyszín és a szervezők is nagy szerepet játszottak.

(2007. augusztus 1. 21:00 Veszprémi Vár (Veszprém) - A Joe Zawinul Syndicate koncertje

2007. augusztus 2. 21:00 Veszprémi Vár (Veszprém) - A Wayne Shorter Quartet koncertje; tagjai: John Pattitucci, Brian Blade, Danilo Perez, The Imani Winds)