József, Bánk

3. Újbuda Jazz Fesztivál

2007.08.12. 00:00

Programkereső

Mesébe illő számok jellemzik az idei Újbuda Jazz Fesztivált: harmadszor rendezik meg, három helyszínen, ráadásul a 77 éves Újbudán. Persze nemcsak a számok teszik különlegessé a szeptember 6. és 8. között zajló eseménysort, hanem a fellépők is, akik között számos hazai és külföldi híresség neve is szerepel.
2edf1308-ff5f-4dd5-863c-da306a0d33a6

Budapest Újbuda városrésze, a XI. kerület 2005-ben ünnepelte megalakulásának 75. évfordulóját. Ebből az alkalomból a kerület három meghatározó kulturális intézménye, a Fonó Budai Zeneház, a MU Színház és az A38 Hajó egy közösen szervezett kulturális és dzsesszfesztivállal járult hozzá az ünnepi eseményekhez.

Az Újbuda Jazz Fesztivállal egy folyamatosan bővülő, emelkedő színvonalú, lassan nemzetközivé váló programsorozat létrehozása volt a szervezők szándéka, amely bekapcsolja Újbudát a nemzetközi dzsesszélet vérkeringésébe, bemutatja, hogy hol tart ma a szabad improvizációs zene. A fesztivál idén is bővül - ezúttal a magyar dzsessztörténet egyik legnagyobb hatású egykori klubja, a Közgáz Jazzklub kapcsolódik be a műsor összeállításába.

2007-ben az európai, de főleg közép- és kelet-európai dzsessz-színtér kerül bemutatása, azokkal a zenészekkel, akik nagy népszerűségnek örvendenek, de igen régen - vagy még sohasem - léptek fel hazánkban. Az A38 Hajón ezen előadók mutatkoznak be, a MU Színház három napon keresztül Szabados György életműve előtt tiszteleg, a Fonó pedig a magyar dzsesszélet legjobbjait állítja színpadára.