Géza

EuroMed Fesztivál

2007.08.18. 00:00

Programkereső

A 2007. augusztus 23. és 25. közötti három napos fesztiválon kilenc koncertet hallhat a nagyérdemű a Gödör klubban, összesen 27 magyar, 18 jordán, izraeli, olasz és lengyel zenész közreműködésével.
72a39eca-c0dc-4aac-ad2c-416fc90228dd

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Kultea klubjának, nyár végi kihelyezett fesztiválja az EuroMed Fesztivál, amely az "Anna Lindh Alapítvány a Kultúrák Párbeszdéért" támogatásával és céljaival összhangban - amelyek többek között a sztereotípiák leküzdése, a rasszizmus, idegengyűlölet kiküszöbölése, a tolerancia megerősítése, kulturális, továbbá a vallások közötti párbeszéd kialakítása szerepel – jött létre. A koncerteket, több helyszínen, műhelymunkák előzik meg, ahol a meghívott zenészek az arab és az európai zene összefonódását igyekeznek kialakítani a következő tematikus csoportokban: a zsidó-arab, a nők a zenében, a gipsy és a jazz fúzió.

A fiatal olasz, lengyel, jordán zenészek mellett olyan személyiségek is részt vesznek az eseményen, akik a világ számos pontján közvetítették a zsidó, az arab kultúra, vagy azok összefonódásának egy szeletét. Kiemelhetnénk Izrael két, talán legkarakteresebb egyéniségét, a marokkói származású zsidó Shlomo Bar és a BBC Világzenei díjra is jelölt Yair Dalal nevét, de a Jordániából elszakadt sokoldalú ütőhangszeres és lantművészt és Hani Nasert is említhenénk, aki olyan világsztárok oldalán szerepelt, mint Santana, Jackson Brown, Ry Cooder, Hamza El Din, Paco De Lucia vagy Lou Reed. A magyarok soraiban is számos ismert, kíváló zenészt hallhatunk majd, mint Mitzura Mónika, Borbély Mihály, Frenkie Látó, David Yengibarjan vagy Tichiti Said.

A közös produkciók az Euro-mediterrán identitás, a kulturális különbözőségek egyenjogúságának erősítését, továbbá korunk zenei irányzatainak kétoldalú gazdagodását kívánják szolgálni. A fesztivál ideje alatt a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum egy háromnapos konferenciát is szervez, melynek célja az Euro-mediterrán térségben zenével foglalkozó szervezetek számára kialakítandó internet alapú dinamikus hálózat kialakításának lehetőségeinek megvitatása.