Csilla, Noémi

13. Jazz, Improvizatív Zene... Fesztivál

2007.08.25. 00:00

Programkereső

Magyarkanizsán rendezik meg immáron tizenharmadik alkalommal a Jazz, Improvizatív Zene… Fesztivált szeptember 13. és 15. között. A rendezvény legnagyobb eseményének Jewel Brown, Louis Armstrong utolsó, élő énekesnőjének koncertje ígérkezik.
5e3509d7-b0d5-44bc-863a-7af1ec70387e

Sosem volt még a New Orleans-i zenének méltó képvisleője Magyarkanizsán, hacsak a nemrég elhunyt Benny Bailey trombitást, énekest nem soroljuk e stílus művelői közé. Manapság alig találunk olyan élő, öreg fekete muzsikust, akik a jazz régi hagyományát még teljes erővel tudják művelni. Jewel Brown énekesnő azon ritka előadók egyike, akik idős koruk ellenére is nagy átéléssel, hihetetlen belső tűzzel és temperamentummal énekelnek. A mindenen túláradó életöröm a jellegzetessége az énekesnőt kísérő, kiváló szegedi Molnár Dixieland Bandnek is.

Jewel Brown mellett még két amerikai muzsikus lesz a fesztivál vendége. A világhírű dobos, Hamid Drake a budapesti Tóth Viktor kvartett vendégeként lép fel, de a zenekarnak lesz még egy vendége, a zentai Mezei Szilárd. A muzsikusok, különféle műhelymunkák alkalmával ugyan több alkalommal játszottak már együtt, de Drake most jár először Magyarkanizsán. A harmadik amerikai vendég a trombitás Herb Robertson lesz, akit nagynevű muzsikustársai Frank Gratkowsky és Matthias Schubert kísérik.

Simon Nabatov zongorajátéka pár évvel ezelőtt lenyűgözte a fesztivál hallgatóságát, Nabatov azóta valódi nemzetközi rangú muzsikussá nőtte ki magát. Szólóestje a mai zongoramuzsika nagyszerű felmutatása. A magyarországi Ektar együttes kibővített formációja a szépséges keleti "zenei szőttesek" világából merít, sajátos hangzással és bensőséges rögtönzésekkel. Szőke Szabolcs zenéje elsősorban finomságával, szépségével hat, nem véletlen, hogy a kritikusok a lélek belső muzsikájának szokták nevezni.

A népzenei hagyományt az idén Svetlana Spajic képviseli, aki filmvetítéssel és jóízű előadásával egybekötött énekes estjein mindenütt nagy sikert arat. Elsősorban persze átütő erejű archaikus éneklésével ragadja meg hallgatóságát.

A zene szakrális jellege sem szorul háttérbe ezen a fesztiválon, hiszen idén a nagykanizsai Szent Őrangyalok templomában ad hangversenyt az európai hírű Belgrádi Kamarakórus barokk és szláv egyházi énekművekből és orosz zeneszerzők műveiből. A kórus rövidebb műsorral részt vesz a Pravoszláv templomban megtartandó szombat reggeli egyházi szertartásban is.

Lesznek persze gyerekprogramok is. A szokásos reggeli piaci hívogatónkon túl Boka Gábor mesemondó és gólyalábas valamint ifj. Burány Béla által előadott János Vitézzel kedveskednek majd a fiataloknak. Minden évben különleges élménye a közönségnek egy-egy jam session est. A korábbi évek tapasztalata megerősítette azt, hogy olyan együttes kell, hogy legyen a jam session házigazdája, aki minden stílusban otthonos és belső energiáival képes ötvözni a sokféle vendégzenész művészetét. A Tóth Viktor vezette trió már bizonyította rátermettségét, így a hajnali órákig tartó örömzene várhatóan ismét nagy élménye lesz a látogatóknak.