Dezső

Négy nap jazz Debrecenben

2007.08.27. 00:00

Programkereső

Harminchat éve Debrecen minden ősszel a zenétől hangos, idén szeptember 6. és 9. között szól majd a jazz. Mint minden évben, idén is több száz látogatót várnak, akik többek között "a lengyel Miles Davis"-ként is ismert Tomasz Stanko-t vagy a hazatelepült Tommy Viget is hallhatják.
300a6210-da0f-47d4-bf41-c4f2dbddf4e3

A külföldi hírességek közül fellép a 36 éves Adam Pieronczyk, generációjának legkitűnőbb és legnépszerűbb szaxofonosa, de a Colors és a Tomasz Stanko Quartet játékában is gyönyörködhetnek a fesztiválra ellátogatók. Tomasz Stanko, a zseniális trombitás, a kelet-európai jazz olyan kultikus alakja, mint Amerikában Miles Davis volt egykor. A misztikumtól sem idegenkedő, balladisztikus előadásmódja, elektronikus kísérletei a legnagyobb jazz-zenészek közé emelték. A lengyel együttesek közül az RGG Trio és a Prowizorka Jazz Band is kiemelkedő.

A magyarok közül találkozhatunk a tavalyi év eMeRTon díjas csapatával, a Fusio Grouppal, és az Ektár valamint az East Side Jazz Company-val is. A Djabe hazai nyári koncertturnéjának utolsó állomása lesz Debrecen, a jazz/world fusion stílus rajongóinak nagy örömére. Az együttes idei nagy turnéján nem kevesebb mint kilenc országban lépett fel, és aratott nagy sikert. A fellépők között üdvözölhetjük Tommy Viget, aki 1956-tól 2006-ig New Yorkban, Los Angelesben és Las Vegasban élt és alkotott. A dobok és különböző ütőhangszerek nagy mestere írt filmzenéket, dolgozott többek között Tony Benett-tel és Quincy Jones-szal, Frank Sinatrával és Henry Mancinivel, sőt még Woody Allennel is. Hollywoodban mintegy 1400 stúdiófelvétel szereplője volt. 2001-ben megkapta a vibrafonosoknak járó Oscar-díjat. Tavaly hazatelepült, s azóta aktív közreműködője a magyar jazzéletnek.

Új formációnak számít, hisz csak 2005 tavaszán alakult a Feketeréz Masír Band. A nyergesújfalui csapat a híres fúvós családból származó Bényei Tibor tubás és Bordás Zoltán ütős vezetésével szerepel a Jazznapokon, irányadó zenestílusuk az afro-amerikai jazz és blues. Műsorukon saját profilra átírt, közismert darabok szerepelnek. Az idén 75 éves Gonda János a hazai jazz-élet egyik legmeghatározóbb alakja. Amellett, hogy kiváló zenetörténész és tanár, zongoraművészként és zeneszerzőként is igen elismert. Debrecenben szeptember 8-án találkozhatunk vele. A szervező város képviseletében jelen lesz a Debrecen Jazz Group valamint a Debrecen Dixieland Jazz Band. Az együttes már 22 éve részt vesz a jazz ünnepén Debrecenben, s így mint legrégibb résztvevő zárja a programsorozatot.