József, Bánk

Huun Huur Tu

2007.09.03. 00:00

Programkereső

A furcsa nevű Huun Huur Tu ázsiai zenekar zenéje egy igen különleges, torokéneklési énektechnikán alapul, amely segítségével egyszerre két különböző magasságú hangot tudnak megszólaltatni. Ez, a Tuva régióból származó együttes ad koncertet a budapesti Zeneakadémián szeptember 26-án és a pécsi Zsinagógában este fél nyolctól.

Tuva egy ritkán lakott régió Ázsia földrajzi közepén Moszkvától 2500 mérföldre keletre, Mongóliától északra, ahol legelők, hideg égövi erdőségek és hegyvonulatok váltják egymást. A Huun Huur Tu zenéje a tuvai kultúra birka és rénszarvas pásztoraitól származik. A 150 000 lelket számláló dél-szibériai türk néptörzs megőrizte a zene teremtésének vitathatatlanul a világon legősibb formáit. A természet hangjait imitálva, reprodukálva, a zenészek a kapcsolatot keresik olyan szellemi lényekkel és erőkkel melyek az életükben fontos szerepet játszanak. A tuvaiak esetében mindez a házi állataik, a végtelen legelőik, a hegyeik, az elementáris energiát szállító közegek: a szél, a víz és a fény. A leginkább ismert tuvai zenei forma a "xöömei" vagyis torok éneklés, mely segítségével a tuvaiak képesek fizikai környezetük leírására egyfajta zenei hangkép előállításával.

A hazai tradícionális énekek megszólaltatására összpontosítva 1992-ben Kaigal-ool Khovalyg, Alexander Bapa, a báty Sayan Bapa és Albert Kuvezin együtt alapíttotta meg a négytagú zenekart Kungurtuk néven. Mialatt elsődleges céljuk a régi dalok megőrzése volt, koncertjeiken egyre inkább kifejezésre került a tradicionális és az innovatív zenélés ötvözésének fontossága. A zenekar később felvette a Huun Huur Tu nevet.

Az együttes olyan zenészekkel és zenekarokkal játszhatott együtt, mint Frank Zappa, Ry Cooder, the Chieftains, Johnny "Gitár" Watson, the Kronos Kvartett és L. Shankar. Az említetteken túl munkakapcsolatba kerültek még a következő előadókkal: Angelite, a Bulgár Asszony Kórus, Sergej Starostin (akivel a régi Orosz és aTuvai Zene kapcsolatán dolgoztak együtt), végül a skót-kanadai Niall MacAulay.

A Huun Huur Tu számtalan koncert és fesztivál fellépés után Európa szinte minden országában, Amerikában, Japánban és Ausztráliában is veterán előadónak számít. Elsőszámú nemzetközi előadói a figyelemre méltó tuvai zenei kultúrának.

(2007. szeptember 26. 19:30 Zeneakadémia NAgyterem (budapest és 2007. szeptember 27. 19:30 Zsinagóga (Pécs) - A Huun Huur Tu együttes koncertje; tagjai: Kaigal-ool Khovalyg (ének, torokének, sygyt, kargyraa, igil), Anatoli Kuular (ének, torokének borbangnadyr, byzaanchi, xomuz), Sayan Bapa (ének, torokének, kargyraa, doshpuluur, igil, guitar, xomuz), Alexei Saryglar (ének, torokének, sygyt, igil, dunggur, tuyug, xapchyk)