Sándor, Ede

Főszerepben a jazz

2007.09.12. 00:00

Programkereső

Az idén ötödik évébe lépő MOL Jazz Fesztivállal végre Budapesten is gyökeret eresztett egy régóta áhított, elsőrangú jazzfesztivál, amelyre már nem csak a kerület, Ferencváros, hanem az egész főváros is büszke lehet. Idén szeptember 12-től 15-ig várják a jazz kedvelőit.
31178091-247d-465f-8da2-beede85dc1ca

A jazz növekvő népszerűségét jelzi, hogy a Művészetek Palotájának hangversenytermei mellett az igazi fesztiválhelyszín idén is a Közraktárnál lévő nagysátor lesz. A közelben horgonyzó jazzhajó, a híres Ráday utcai kávéházak sora és további ferencvárosi helyszínek kapcsolódnak be az eseménysorozatba, egytől-egyig átgondolt programmal igazodva az egyes koncertek jellegéhez, hangulatához, várható közönségéhez. Az európai, afrikai és amerikai sztárokkal teletűzdelt fellépőgárda – akik a mainstreamtől a kortárs jazzig, a szóló előadástól a nagyzenekari felállásig képviselik a különböző stílusirányzatokat – több generáció érdeklődésére is számíthat.

A rendezvényen a gitár jut kiemelt szerephez, folytatva a fesztiválon fókuszba állított hangszerek két évvel ezelőtt megkezdett hagyományát. Az öt este és tucatnyi helyszín érdekességei közül csak néhány: Galliano a Tangaria Quartett élén lesz hallható, Loueke – újabban Herbie Hancock gitárosa – Németh Ferenccel játszik triójában, a norvég ambientet a Supersilent árnyalja, a változatos repertoárú belga Octurn-t Nelson Veras és a kiemelkedő francia fuvolás Magic Malik erősítik. Alegre Correa – aki többek között Zawinul gitárosa – Horváth Kornéllal alakított duóban mutatkozik be, a valenciai szaxofonos Perico Sambeat kvartettjével érkezik, a dobmágus Hamid Drake pedig Tóth Viktorékkal lép fel. Eljön egyedülálló szólóprodukciójával a német énekes, Michael Schiefel – László Attila meg egyenesen Bob Mintzert hozza Budapestre New Yorkból. Az elképesztő cimbalomművész Lukács Miklós új, saját együttesét mutatja be, de játszik a Dresch Quartettben is, az angol szaxofonos Iain Ballamy pedig Juhász Gáborral újítja fel zenészbarátságát.