György

Tatum élőben

2007.09.21. 00:00

Programkereső

Art Tatum a jazz történetének egyik legnagyobb mestere volt, nem csupán zongoristák, de más hangszeres előadók számára is példaképnek számít. A muzsikus 1956-ban hunyt el, a Zenph cég segítségével azonban szeptember 23-án a Los Angeles-i Shrine Auditóriumban újra elhangzik 1949-es koncertje.

Egyedülálló a Zenph kezdeményezése, hiszen a hangmérnökökből, zenei producerekből és technikusokból álló cég elhunyt mesterek feltámasztásával foglalkozik. Pontosabban, a csúcstechnológiát akusztikus hangszerekkel ötvözik, hogy jelentős művészek felvételeit újjávarázsolják. Ez történt egy éve is, amikor Glenn Gould ’55-ös Goldberg-variációk felvételét táplálták be egy Yamaha Disklavier Pro, digitális irányítású akusztikus zongorába, amely különlegesen hűen, finom dinamikai utasításokkal, pedálmozgással együtt adta vissza a művész produkcióját. A zongorista nélküli ’élő’ koncert felvétele, kiváló minőségű Super Audio CD-n került forgalomba a Sony BMG Masterworks forgalmazásában.

A kiadó lemezsorozatának következő darabján egy jazzlegenda előadását ismétlik meg: Art Tatum 1949-es Los Angeles-i koncertjének felvétele korábban Piano Starts Here címmel került forgalomba. A felvétel felújítása során kiderült, néhány részlet lemaradt az eredeti lemezről, sőt, a mesterlemezen valamivel lassabban és alacsonyabb hangon hallhatóak a számok, így Tatum még annál is gyorsabban játszott, mint ahogy megszoktuk. Emellett természetesen óriási minőségi különbség lesz hallható az élő koncerten, illetve a készülő hibrid SACD-n, amely várhatóan a jövő év elején kerül a boltokba.