Zita, Mariann

Megjelent a Határon túli magyarok zenéje CD

2007.10.16. 00:00

Programkereső

A kiadványon a Bástya Citerazenekar, Agócs Gergely, a Kerekes együttes, a Tímár testvérek, Demeter Erika, a Vujicsics, a Söndörgő együttes, Bakos Árpád, Pálfi Ervin, Pál Lajos és zenekara, a Kormorán, Dongó, Ivánovics Tünde, Rozsdamaró és a Misztrál együttes zenél.

A "Határon Túli Magyarok Zenéje" koncerteket azért indította el 2001-ben a Stereo Kft., mert úgy gondolták, hogy a határon túli magyar zenészeket és zenéjüket nagyon kevéssé ismerik. Ezért meghívták őket, hogy együtt zenéljenek az anyaországi muzsikusokkal.

A szervezők 2003-ban a Zeneakadémián bejelentették, hogy nagy számú CD-t adományoznak Kárpátalja, a Felvidék, Erdély és a Vajdaság egy-egy református könyvtárának. A felhíváshoz sok lemezkiadó csatlakozott és egy-egy református könyvtárban 450 különböző CD-vel indíthatták útjára a zenetárat – ez azt jelenti, hogy összességében 1800 CD-t adományoztak a négy városnak az ügyhöz társult kiadókkal, kb. 6 millió Ft értékben.

2005-ben folytatódott a kezdeményezés és november 16-án a Thália Színházban megrendezték a "IV. Határon Túli Magyarok Zenéje" gálakoncertet, amely az "Öt koncert – Öt ország – Egy nemzet" sorozat ünnepi nyitókoncertje volt. Ezt követően a téli hónapokban került sor Révkomáromban, Beregszászon, Kolozsvárott és Szabadkán arra a négy koncertre, amelynek keretében átadták a könyvtáraknak a hanghordozókat.

Az idei koncertsorozat végleges álomásai:
november 11. 16:00 (Révkomárom); km.: Agócs Gergely, Bástya Citerazenekar, Flótás együttes
november 23. 19:00 (Beregszász); km.: Misztrál együttes.

Ezzel az induló adománnyal a szervezők igyekeznek hagyományt teremteni, és az évente megjelenő új hazai kiadványok eljuttatásával folyamatosan bővíteni a választékot. Az ellenszolgáltatás nélküli felajánlás célja az, hogy a Felvidéken, Kárpátalján, Erdélyben és a Vajdaságban élő magyarokhoz eljusson az anyaországban hanghordozón megjelent zenei kultúra, valamint az, hogy e térségek kölcsönösen bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak egymás művészeinek ünnepi koncertek és fesztiválok szervezésével.

e1194f74-e36b-4d16-8347-8486a73f3fbd

A Határon Túli Magyarok Zenéje (HMTZ) koncertsorozatból idén dupla CD-t adtak ki, és az eladásból származó bevételből egy Alapot működtetnek. Ennek feladata a határon túli magyar zenészek itteni és a hazai zenészek határon túli koncertjeinek rendszeres támogatása. Így kívánják segíteni a zenészek egymás közti és közönséggel történő, határokon átnyúló állandó kapcsolattartását. A CD vásárlásával mindenki hozzájárul ehhez és támogatja zenei kultúránk megőrzését és közönséghez juttatását, mert e CD árából 2000 Ft a HTMZ Alapba kerül. A CD vásárláson kívül támogatásra egész évben számítanak, hiszen a CD adományozást és a jótékonysági koncertsorozatot évente megismétlik. Adományaikat, támogatásukat a következő címre küldhetik: Stereo Kft. – 1114 Budapest Bartók Béla út 59., MKB 10300002-20353245-00003285

Munkájukat szívesen végzik, de véges anyagi forrásaik miatt támogatásra szorulnak, ezért jelszavuk: Segítsetek, hogy segíthessünk!