György

Modern néptánc fesztivál és verseny

2007.10.16. 00:00

Programkereső

2008-ban "Euro-Néptánc Grand-Prix" néven modern néptánc fesztivált és versenyt rendez a Hagyományok Háza és a Dr. Média Kft. A rendezvény célja a néptánc átörökítése a fiatal generációk számára. Első lépésként pályázatot hirdetnek hagyományos népzene modern átiratának elkészítésére.

A 2008. év második felére tervezett "Euro-Néptánc Grand-Prix" (Euro-Folkdance Grand-Prix), azaz modern néptánc fesztivál és verseny célja, hogy a mai kor igényeihez, stílusához alkalmazkodva elősegítsék a hagyományos értékek átörökítését, hosszú távú fennmaradását. Az eseményt támogatásáról biztosította számos hazai zeneszerző is, többek között Presser Gábor, sok, a mai napig elévülhetetlen zenemű és feledhetetlen sláger megkomponálója; Frenreisz Károly, filmzenék és egyéb slágerek szerzője; Török Ádám, az egykori Mini együttes tagja és zeneszerzője; Szolnoki Péter és Török Tamás a Bon-Bon együttesből; Molnár Gábor és Németh Miklós, a Fool-Moon együttes tagjai és zeneszerzői, akik révén az együttes a "Vidróczky híres nyája" című népdal modern átiratával első helyezést nyert európai és világ a cappella versenyeken.

Az "Euro-Néptánc Grand-Prix" versenyre meghívást kapnak az Európai Unió tagállamai által delegált néptáncegyüttesk, melyeknek feladatuk lesz saját hagyományos népzenéjük és táncuk a XXI. század elvárásainak megfelelő formában való átdolgozása és előadása. A versengés tárgyát tehát a hagyományos népi zene és táncelemeket megőrizni képes, de egyben a mai kor igényeihez való alkalmazkodás formája és módja képezi.

A versenyzők teljesítményét egy nemzetközileg is elismert, neves tagokból álló szakmai zsűri értékeli. Emellett kiosztásra kerül a nevezett országokból beérkezett szavazatok alapján megítélt közönségdíj is. A díjkiosztó gálaműsort követően a hazai és külföldi művészek "Össztánc az értékek reneszánszáért" címmel közös, egész éjszakába nyúló táncba hívják az úgynevezett amatőr zene- és tánckedvelő közönséget. Az esemény célja, hogy elősegítse e régi-új szórakozási lehetőség, az európai hagyományokban gyökerező, de újszerű zene és tánc nyelvén történő kulturális párbeszéd megkedveltetését.