Konrád

Vendégeink a lengyelek

2007.10.19. 00:00

Programkereső

A Művészetek Palotájában november 14-én és 15-én lengyel jazz zenészek lépnek fel a Lengyel jazz szüret című rendezvény keretében. A fellépők között van a Piotr Baron Quartet és a Michal Urbaniak Band is.

Piotr Baron ma Európa vezető tenor- és szopránszaxofonosainak egyike. Tizenhét éves kora óta számos fesztivál díját nyerte el: kétszer is sikerrel szerepelt a wroclawi Jazz on the Odra Fesztiválon, ő kapta 1983-ban a San Sebastian Jazz Aldia Fesztivál nagydíját, s kétszer jelölték a lengyel Grammyre: a Fryderyk-díjra. Hazájában játszott többek között Jaroslaw Smietana, Zbigniew Namyslowski, Henryk Majewski és Tomasz Stanko különböző formációiban, majd külföldön is megpróbálta erejét. Huszonöt éves pályafutása alatt olyan sztárokkal szerepelt együtt, mint Ray Charles, Art Farmer, Eddie Henderson, David Murray, Victor Lewis, John Hicks, Kevin Mahogany, Bobby Watson és Billy Hart. Játéka több mint hatvan albumon hallható, közülük hat az ő szerzői lemeze.

Középkori keresztény liturgiai zenei gyökerekkel rendelkező Salve Regina című projektjét a kétnapos Lengyel Jazz Szüret első koncertjén világsztárokkal szólaltatja meg. James Newton hihetetlenül egyéni hangú és nagy népszerűségnek örvendő fuvolás, aki Eric Dolphy és Roland Kirk nyomdokain halad, s dolgozott többek közt David Murrayvel, Cecil Taylorrel és Anthony Davisszel. Darek Oles (Dariusz Oleszkiewicz) Wroclawban született, és tizenhat éve Los Angelesben él. Ma egyike az amerikai Nyugati part legkeresettebb nagybőgőseinek, ezt bizonyítják többek között Brad Mehldau-val és Bennie Maupinnal készített felvételei. A koncertturnén Mark Ferber, a világszerte ismert amerikai dobos foglal helyet a kvartettben.

20c004a2-6f6f-4ffa-ad9c-d68da46de434

Michal Urbaniak a világ egyik leghíresebb lengyel jazz-zenésze. A hegedűs, szaxofonos, zeneszerző, hangszerelő és ifjú tehetségek felfedezője 1973 óta New Yorkban él. Az egész világon annak köszönhetően lett egy csapásra híres, hogy közreműködött a jazzlegenda, Miles Davis Tutu című albumán. Ezt követően olyan világhírességekkel játszhatott együtt, mint Quincy Jones, Billy Cobham, Stephane Grappelli, Joe Zawinul, Herbie Hancock, Wayne Shorter, Marcus Miller, Jaco Pastorius, Toots Thielmans, Ron Carter, Roy Haynes és Omar Hakim. Számos projektet, együttest – Jazz Legends, Fusion, Urbanator, Urbanizer, UrbSymphony – hozott létre, illetve zenét szerzett, hangszereléseket készített számukra.

Urbaniak a Montreux-i Jazz Fesztivál Nagydíjának birtokosa, szerepelt a világ szinte minden jelentős jazzfesztiválján, többször fellépett a Carnegie Hallban, az Avery Fisher Hallban és más világhírű koncerttermekben, klubokban. Hosszú évek óta színházi és filmzenét is komponál, s világszerte több mint hatvan saját lemezt készített.

Formációjában most az amerikai jazzszíntér legtehetségesebb előadói kapnak helyet, akikre, bizton állíthatjuk, a közeli jövőben még nagyobb figyelem fog esni. David Gilmore Wayne Shorter, Don Byron és Cassandra Wilson zenekaraiban működött közre, utóbbi csapatában George Cooligan is kollégái közt volt. Otto Williams elképesztő virtuozitása Chaka Khant, Ray Charlest, sőt a popsztárt, Bobby Brownt is lenyűgözte. A brit származású Troy Miller a jazz, a funk, a rock és az R’n’B stílusaiban is otthon van, így Roy Ayerstől Julian Josephen és Marcus Printupon át Roachfordig a legkülönbözőbb előadók mellett remekelt. Mika Urbaniaknak, a zenekarvezető lányának volt honnan ellesni jazzelőadói fortélyokat, ám ő már egy még újabb világot képvisel, mint édesapja.

(2007. november 14. 19:30 Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - A Piotr Baron Quartet koncertje; km.: Piotr Baron (szoprán- és tenorszaxofon), James Newton (fuvola), Darek Oles (nagybőgő), Mark Ferber (dob)

2007. november 15. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - A Michal Urbaniak Band koncertje; tagjai: Michal Urbaniak (hegedű), David Gilmore (gitár), George Cooligan (zongora, billentyűs hangszerek), Otto Williams (basszusgitár), Troy Miller (dob), Mika Urbaniak (ének, rap)