Csilla, Noémi

A sarod mestere

2007.10.26. 00:00

Programkereső

Napjaink egyik legjelentősebb indiai zenészét látja vendégül a Trafó október 27-én este nyolctól. Amjad Ali Khan egy ősi indiai húros hangszeren, a sarodon fog játszani.
be5904ad-bac9-4e7d-8c43-0a7a5b839beb

Amjad Ali Khan hat éves korában adta első koncertjét ezen a hangszeren. Apja, Haafiz Ali Khan, a Gwalior uralkodói ház udvari zenésze volt, akinek köszönhetően Amjad Ali Khan immár a hatodik zenészgenerációt képviseli az úgynevezett Senia Bangash zenei iskolában.

Amjad Ali Khan lenyűgöző pályája során dolgozott már többek között a Hong Kong Philharmonic Orchestra-val, és olyan zenészekkel játszott duettet, mint a gitáros Charley Byrd, a hegedűművész Igor Frolov, Suprano Glenda Simpson, vagy az angol csellista Matthew Barley. 1995-ben Bhairav című CD-jét a BBC Magazine beválasztotta a legjobb 50 klasszikus album közé. Rendszeresen vendégeskedik a világ leghíresebb koncerttermeiben (Carnegie Hall, Royal Albert Hall, Kennedy Center, Theatre De La Ville, Palais des Beaux-arts, Chicago Symphony Center, St. James Palace), emellett jelentős nemzetközi fesztiválokon képviseli Indiát (WOMAD Festival, World Beat Festival, BBC Proms, International Poets Festival, Shiraz Festival, UNESCO, Hong Kong Arts Festival, Adelaide Music Festival).

"Számomra kétféle zene létezik. Az egyik az egyszerű hang (ez a legtisztább forma), a másik pedig ami szövegen, történeten alapul. Egy régi mondás szerint „a nyelv akadályokat állít“. A hangszerek és az ének tiszta hangja nem tud hazudni, vagy bántó lenni. A zenét érezni és tapasztalni kell. Az indiai zenész számára nehéz előre meghatározni, melyik rágát és tálát fogja játszani egy adott napon. Mivel nincs írott kottánk, fontos szerepet játszik az adott környezet, a hangulat és a zenész érzelmei a koncert idején. Minden rágát külön élő entitásnak fogok fel. Egy skála még nem rága, inkább csontváz. Bár a rága meghatározása „improvizáció emelkedő és ereszkedő hangsorok keretei között“, szerintem a rágát fel kell ébreszteni. Már gyerekkoromban is szerettem volna, ha a hangszerem az emberi érzelmek teljes skáláját ki tudná fejezni. Énekelni, suttogni, üvölteni, sírni. Hosszú út után és az Ég segedelmével a Sarod jóval kifejezőbb ma, mint 25 évvel ezelőtt. A Varanasi szent városából származó Sanju Sahai, a Banaras tabla iskola képviselője fog kísérni ezen a koncerten."

(2007. október 27. 20:00 Trafó - Kortárs Művészetek Háza (Budapest) - Master of the Sarod - Amjad Ali Khan koncertje)